18/10/14

Endavant vers la legalitat sobirana catalana


De Xavi Torrent.
La predicció de que la Consulta 9 N no es faria s'ha complert. Hi ha gent a EUiA que estarà satisfeta d'haver-ho encertat. Haig de dir que no comparteixo pas aquesta alegria.
Qui està alleugerat és el govern estatal del PP de Rajoy. Per fi ens haurem alliberat del monotema d'aquesta gent que s'entesta a parlar una llengua minoritaríssima com és el català, deu pinxejar la Cospedal. "És un èxit de la democràcia que no es pugui votar" a la Consulta, brama el PPC per boca d'Alicia Sánchez-Camacho. L'àima de l'ancestre caciquil i dictatorial aflora per la caverna del PP.
Ha estat el president Mas qui ha enterrat la Consulta. És un greu contratemps de pas enrere. Mas ha acatat la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional, instada pel govern estatal del PP, amb el suport del PSOE. El president endega ara un procés participatiu amb votacions pel 9 N, per a substituir la consulta fallida.
Mas ha enganyat al poble català i ha incomplert les decisions del Parlament. La retirada de la Consulta 9 N l'ha hagut de fer sol. Malgrat les reunions amb els partits, CiU no ha aconseguit que compartissin la greu decisió presidencial.
En el sentit polític la legislatura i l'objectiu polític d'aquesta legislatura i govern s'ha acabat. Ja no hi ha la Consulta 9 N.
La Generalitat autonòmica no ha aconseguit ni fer una Consulta. El govern de l'estat i el Regne d'Espanya han seguit imposant-se al clam ciutadà popular català.
S'acaba aquí el procés sobiranista? Ni molt menys. Ara entra en una nova fase. Més convulsa i punyent, si cap. Si no vols caldo tres tasses.
Les eleccions esdevenen l'alternativa natural per establir la nova política, Full de ruta, proporcions de representació parlamentaria i govern. Tot es referirà a la sobirania, a nou estat, a independència, i a les prohibicions de l'estat espanyol.
L'acord de govern amb el que ERC donava suport a CiU ha esclatat per no tornar. Els Pressupostos de la Generalitat obligaran a situar el debat del factor social com indissociable del fet nacional. El desenvolupament de la sobirania ha d'incloure les necessitats socials i de treball. Cal finalitzar amb la política econòmica bassada en les retallades. 
Tampoc hi ha condicions per a la Llista conjunta unitària única o de país que vol CiU.
La ciutadania vol la unitat política per superar aquest destret, orquestrat des del govern estatal, amb l'acatament del president Mas i de CiU.
La unitat l'haurem de fer entorn un eix polític d'aliança entre les esquerres. Desenvolupament de la Generalitat en tant que lliure i sobirana, amb una política econòmica d'acord amb els sindicats i marees socials.
La Generalitat autonòmica del Regne d'Espanya i l'estat de les Autonomies està en fallida política i econòmica.
L'estratègia per anar endavant rau en el sostingut anhel popular de fa quatre anys, així com en la coherència amb la declaració del Parlament, "El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà".
Demà, diumenge 19, a les 12,30 h a la Plaça de Catalunya es mesurarà si la ciutadania prem endavant vers una ruptura democràtica o si s'accepta l'adaptació als designis de l'estat, amb CiU i el PP.
Un marc constituent de la sobirania catalana s'imposa com a perspectiva d'avenç. L'estratègia de República Catalana s'escau pel procés de passar de la generalitat autonòmica a una generalitat lliure i social.

No hay comentarios:

Publicar un comentario