16/10/14

ANC i polítics han d'estar a l'altura d'aquest país


Tàpies.
La bola de foc de rebuig a la suspensió de la Consulta 9 N te diversos escenaris tots amb desenllaç prou imprevisible.
Per salvar-se de la crema, Mas i CiU, que s'han sotmès a la suspensió cautelar i enganyat a la ciutadania i al Parlament de Catalunya, proposen una consulta bufa, si més no perquè una part de gent es pugui desfogar la ràbia i el desencís amb un vot simbòlic.
Tanmateix el repte per canalitzar la frustració de l'anhel popular de llibertat i sobirania és en les perspectives que s'ofereixin al post 9 N.
El procés ha d'assimilar que el president de la Generalitat ha fet el pas enrere.
L'ANC, Òmnium i les forces polítiques, han de definir els objectius polítics i el Full de ruta per a poder fer camí. La unitat del procés de sobirania s'ha de construir sobre bases polítiques i lideratges nous. Es necessita credibilitat i un nord clar.
La Generalitat de l'Autonomia de Catalunya no pot ni fer una Consulta. Cal prendre nota que la legalitat vigent és un atzucac. O es construeix i actua amb una nova legalitat sobirana jurídica i política catalana o no hi ha manera de progrés democràtic per Catalunya.
Qui pretengui fer ulls clucs i seguir els cants de sirena presidencials de CiU, es pot fondre ben ràpid per la bola de foc. La marea sobiranista no entén d'àncores ni de frens. El cost de frenar la Consulta ha de recaure complert en l'estat, govern PP i TC, amb CiU i el president Mas.
L'entrevista d'Àngels Piñol a Josep Manuel Ximenis, promotor de les consultes populars d’Arenys de Munt, és il·lustrativa. Ximenis està molt negatiu i decebut però no és pas per menys.
Ximenis ha expressat que “Les consultes populars tenien més garanties que el que proposa Mas”, "Esperàvem que fos una consulta oficial i que la convoqués la Generalitat amb totes les garanties que implica que hi hagi darrere una Administració pública. No deixa de ser una cosa purament simbòlica. Encara més: crec que de fet és menys simbòlica que la nostra." L'ex alcalde tramet "Sí, estic decebut. Nosaltres volíem que fos una consulta oficial i esperava més valentia dels polítics que hi ha a l'Administració. (...) Hauria d'haver estat l'Estat qui hagués usurpat les urnes o hagués fet les detencions. Qui ha de donar la cara és el Govern i volen passar el mort a la societat civil. No tenim polítics a l'altura d'aquest país". Sobre els riscos del funcionariat indica "Això és una excusa. Hi ha més de 4.000 funcionaris que s'han ofert".
Les perspectives d'avenç se situen entorn unes eleccions constituents de la legalitat i sobirania catalana. Una Generalitat lliure i una República catalana són un dels escenaris que donen sentit al post N.

No hay comentarios:

Publicar un comentario