3/10/10

Mª Teresa Carbonell i Teresa Rebull, companyes revolucionàries del POUM

Reivindicar les experiències de les dones revolucionàries del POUM, com expressió de les milions de dones que lluitaren a la revolució espanyola i a la Guerra Civil, ha estat un punt àlgid de les IV Jornades estatals de la Fundació Andreu Nin, en el 75è Aniversari de la fundació del POUM que fou un 29 de setembre de 1935. Jornades que es desenvoluparen a la primera sessió ahir al memorial Democràtic.

Montserrat Vilà*, en nom de la Fundació Andreu Nin, va fer una emotiva evocació, per entregar uns gravats sobre el camí de l'exili del grup soca-rel, uns rams de flors, i una afectuosa abraçada a la Teresa i a la Mª Teresa.

Estic molt contenta i agraïda a la Fundació Andreu Nin de tenir el privilegi d’entregar aquests gravats, símbol de reconeixement a tota una vida de lluita, a la Mª Teresa Carbonell i a la Teresa Rebull. Més contenta encara quan això es tradueix en que la Mª Teresa Carbonell és la nova presidenta de la Fundació Andreu Nin.

Amb vosaltres rendim homenatge a moltes dones que varen lluitar a primera línea de la revolució. El reconeixement d’aquesta lluita, invisibilitzada i silenciada per els qui escriuen la historia, ens dona la força a la nostra generació i a les futures per continuar el fil de tantes reivindicacions començades per vosaltres i que malauradament hem de reprendre en el nostre dia a dia, com el dret al propi cos o el dret a viure sense violència masclista.

Gràcies per no deixar-vos vèncer per la derrota, tot i el dur camí de l’exili, i continuar lluitant dins la negre nit del franquisme. Gràcies per estar encara aquí al peu del canó. Gràcies per tot el que ens heu ensenyat.

Hem aprés també de les contradiccions que vareu patir dels vostres propis companys, la lluita per una societat lliure del patriarcat no espera, s’ha de fer al mateix temps de la lluita social.

La vostra lluita no va se en va, la llavor que vareu plantar ha fructificat i en tots els àmbits la estem duen, des de el Consell nacional de dones de Catalunya de la que soc vicepresidenta, des de des les associacions de dones, des de la cultura, des dels ateneus dels barris, des de tot el teixit social, ja no poden callar les nostres veus i no hi ha volta enrere per canviar el paradigma, per construir un món lliure, social i igualitari.

Ànims en la vostra tasca, juntes podem canviar el món.

* Montserrat Vilà Planas, Coordinadora de la Plataforma unitària contra les violències de gènere. Vicepresidenta del Consell Nacional de Dones de Catalunya.

2 comentarios:

  1. Excelente el acto de homenaje a las mujeres del POUM; por la emoción de los testimonios y el optimismo que nos contagiaron Teresa Rebull y Mª Teresa Carbonell, así como el rigor académico de las historiadoras y el sentimiento que nos trasmitió Montserrat en la presentación de este merecidísimo homenaje.

    ResponderEliminar
  2. Optimismo desde la experiencia revolucionaria. Las compañeras revolucionarias lo son por convicción i virtud propia, són mucho más que "las compañeras de los revolucionarios". Ayer y hoy. Carlota Durany amonestaba a los revolucionarios que recluían a sus mujeres y a la sociedad que las condenaba a no poder vivir la vida con plenitud.

    ResponderEliminar