15/2/12

Teixint aliances, amb Bildu i EUiA Sabadell.

Anoto la intervenció al debat amb Bildu organitzat per EUiA Sabadell, per part de Jordi Matas (a la foto el primer des de l'esquerra).
Hola a totes i tots, Vull agrair la invitació de la Marisol i les companyes i companys de Sabadell per donar-me l'oportunitat de compartir aquesta reflexió junt amb els companys de Bildu.
Com el company Juanjo ha comentat, venen a compartir, així que jo també compartiré  alguns dels meus punts de vista, que espero serveixin per obrir i enriquir el debat.
Bàsicament m'agradaria centrar-me en la idea de la construcció d'un front d'esquerres a Catalunya ampli, combatiu, transformador i capaç d'afrontar tant el repte per la lluita a una sortida alternativa a la crisi, una sortida que tingui en compte a la gent treballadora, com la lluita per la construcció nacional del nostre país.
La primera idea a compartir en aquest sentit: És possible enfrontar-se a les retallades i al sistema capitalista en plena crisi, amb les mesures neoliberals que tenim sobre la taula i les que es guarden al calaix per separat? Pot el moviment 15M fer-hi front? El sindicalisme? Les diferents organitzacions polítiques d'esquerres? La meva resposta és que cal anar a una, construir un front d'esquerres forjat en la mobilització, combatiu i valent que tingui la seva representació política però que tingui les forces suficients darrere per plantar cara a la dreta i les seves polítiques. És imprescindible que ens trobem i lluitem plegades les diferents organitzacions de l'esquerra, la transformadora, la combativa, rupturista, anticapitalista, revolucionària, totes, els sindicats majoritaris i minoritaris i els diferents moviments socials que avui exigeixen millores en els seus àmbits.
Segona qüestió. Davant de l'ofensiva neoliberal i l'avanç de la dreta tant a Catalunya com a la resta de l'Estat ens cal una unitat d'acció que a dia d'avui no tenim. Què necessitem cadascú de nosaltres, quines condicions s'haurien de donar per avançar en l'aliança de les esquerres a Catalunya? I per mi és aquí on l'exemple de Bildu o Amaiur poden ser un referent, una experiència a estudiar i valorar. No per copiar, és obvi que tot i el que compartim Catalunya i Euskadi hi ha moltes diferències, però en el panorama de marea blava i convergent què aporta l'experiència d'aquestes grans coalicions? Des del meu punt de vista entenc que han estat capaços de fer una cura d'humilitat, deixar les condicions i exigències prèvies a una banda i en base a un acord polític de futur, de construcció d'un país amb el dret a l'autodeterminació, el dret a decidir, i una base social compromès, combativa i treballadora començar un projecte comú, amb diferències ideològiques però amb la voluntat política de tallar d'arrel les polítiques neoliberals i baixar la política de les institucions al carrer. Els espais com aquest debat que estem fent avui són un inici, les lluites socials on ens trobem són un altre marc on establir aliances i caldrà un espai polític on també es puguin debatre els temps, les estratègies i les possibilitats de cada moment.
Inko Iriarte, Marisol Matínez, Juanjo Olaizola
Tercer, Com lliga aquesta construcció del front d'esquerres amb la llibertat nacional de Catalunya? Doncs el que hem viscut després de la manifestació del 10 de juliol del 2010 és que qui està gestionant el “Som una nació. Nosaltres decidim” és Convergència que amb les seves polítiques reals té més por del poble de Catalunya que de l'Estat Espanyol opressor. Cal un referent amb base treballadora amb un projecte auto-determinista clar i valent a Catalunya que agrupi totes les forces al voltant del dret a decidir, independentment de si són federalistes, independentistes, confederals. Això és com el dret a l'avortament, jo hi estic a favor, però ni el podré exercir, per qüestions biològiques ni estic en contra que la gent tingui fills, així que pel que hem de lluitar és pel dret a poder decidir i després que el poble decideixi lliurement.
Per acabar com algunes ja sabeu, i els qui no, doncs ara ja ho sabreu, EuiA estem preparant la nostra 6a Assemblea Nacional, i ho estem fent d'una manera innovadora, amb ponències participatives i compartides, amb les aportacions públiques al blog de la 6a que totes i tots podeu consultar així com seguir pel twitter. Entre d'altres coses estem discutint sobre quines aliances ens demana el moment sociopolític, no només amb ICV, sinó amb tota l'esquerra, la institucional i l'extraparlamentària i com entre totes afrontem la crisi de representativitat de la nostra gent, de la gent treballadora a qui li retallen sous i prestacions socials dia sí dia també. Us animo a participar del debat i a contraposar idees per avançar cap a aquesta Catalunya lliure i socialista per la qual dediquem tantes il·lusions, energies i temps.
Moltes gràcies.






No hay comentarios:

Publicar un comentario