25/10/13

EUiA i la Via catalana


Tobada ARPA a l'Ateneu Popular de Nou Barris a 18 d’Octubre de 2013
D’acord amb la convocatòria de l’ARPA,i mercès a l’esforç i determinació de companys de Nou Barris de trobar-nos a on lloc tan emblemàtic com és l’Ateneu Popular, símbol de lluita i utopia feta realitat, ens reunim 24 persones de diferents Assemblees d'EUiA per a compartir una reflexió col•lectiva i debatre les esmenes a presentar a la Conferència Política d’EUiA a celebrar el día 27/10/2013 entorn al document ‘Un projecte constituent per a Catalunya’. Previament es posa a l’abast de tothom, informació relacionada amb el següents temes o conflictes:
 • Informació sobre la mobilització a Salt en relació a desnonaments i lluita de la PAH amb l'èxit pel BlocdeSalt.
• Lluita a Panrico de Santa Perpètua de Mogoda, amb participació d’alguns dels presents
• Actes entorn al Palau de la Música per denunciar la postura de l’Ajuntament de Barcelona
• Mobilització pro readmissió treballadora d’Europastry a Sant Cugat del Vallès
• Web ‘jofaigpolitica’ impulsada per EUiA i ICV
• Convocatòria de la CONFAVB-FAVB per dimecres 23, per confluir marees, sindicalisme i partits.
 Debat entorn al document ‘Un Projecte Constituent per a Catalunya
En relació als debats sobre el document de la Conferència Política, en Francesc MS fa una introducció destacant a) el canvi de perspectiva política, b) la necessària aliança entre federalistes, sobiranistes i independentistes, c) la consulta i d) la proposta de ‘República Catalana’. Entén que cal presentar esmenes al text de la ponència publicada i que serà objecte de debat el dia 27, amb la idea de defensar la orientació general política de la Ponència, apart de les diferències sobre l'anàlisi i les perspectives. El xoc de sobiranies o la seva reordenació amb la idea conceptual de ciutadania europea disposa d'una oportunitat cabdal amb la mobilització i consciència actual. També es fa una valoració dels continguts de la Festa d'EUiA i de l'anterior Consell Nacional.  De les seves esmenes Jordi López Santín destaca la necessitat de reconèixer qui és el protagonista de la cadena humana. Diu que cal reorientar l’enfocament donat al dèficit fiscal en el sentit de deixar clar que manca fiscalitat progressiva. També cal adoptar la definició que fa la sectorial de treballadors de l’ANC ("República catalana, lliure, democràtica, social, laica i federativa"). En una intervenció posterior diu que s’ha de donar relleu a la mobilització en el tema de la ‘Via Catalana’ i definir amb més precisió quin paper ha de jugar EUiA a l’ANC.
 Toni Campos per la seva banda crida l’atenció sobre l’amenaça de l’afiliació de donar-se de baixa. Creu que el procés de la Conferència Política hauria de ser més participatiu.
 David Companyon indica quines són en la seva opinió les línies vermelles: consulta ‘sí o sí’ i República Catalana.
Des de Rubí s'expressa el valor del factor social d'EUiA, però es manifesta molta incomoditat amb els continguts dels parlaments de la Festa d'EUiA, així com la desconfiança, menysteniment i fins i tot actitud negativa referent a la massiva mobilització catalana de la Via Catalana, sobre la Consulta, la Independència i l' unionisme envers un estat que és una monarquia i d'una Constitució que nega la llibertat als pobles
 Diverses intervencions varen considerar que el document encara anava molt per endarrere i a la defensiva de les necessitats polítiques de la mobilització i aspiració popular que, es vulgui o no, està simbolitzada pel clam de la independència, tot i que la batalla política senyera sigui realitzar la Consulta. Algunes reflexions varen assenyalar que els adjectius i condicionants a la República catalana eren un parany de tall "unionista".
 Finalment en Francesc Matas destaca que el document significa un avenç polític important, encara que insuficient, i proposa fer una aportació complementària al document per tal de fer-lo més aclaridor. Destaca com a línies vermelles: la nostra posició a) la mobilització i que cal reconèixer-la (amb Via catalana i ANC),b) la Consulta i l’acceptació del resultat,c) la República Catalana i d)les aliances d’independentistes, federalistes i sobiranistes.
 Tot aprofitant les bones notícies que arribaven de Salt, al final vàrem fer un brindis per l'èxit social i de mobilització de la PAH en la defensa del #BlocSalt uns dies abans.
 S’acorda que el document – aportació, a presentar a la Conferència Política d’EUiA, vagi signat per Àngels Tomàs, Assun Franquesa, David Companyon i Francesc Matas. VEURE APORTACIO http://arpaeuia.blogspot.com.es/2013/10/aportacio-des-de-lambit-de-reflexio.html
S'acorda que la delegació per l'entrevista amb Sumant.cat estigui formada per Assumpció Franquesa, Toni Campos, Francesc MS.

No hay comentarios:

Publicar un comentario