19/11/12

Una Senyera lliure i social neta de retallades



La senyera és la bandera quadribarrada del poble de Catalunya com a nació. Aquesta bandera catalana és símbol des de fa anys de les aspiracions d'existència i d'emancipació de Catalunya. La identitat catalana, els sentiments de pertinença a la nació catalana com a distinta de les altres nacions fa també anys que està relacionat amb una concepció pan-ibèrica i pan-europea.
Catalunya és molt diferent dels principis del segle XVIII. Ningú pot defensar amb un mínim de rigor la possibilitat d'una autarquia, d'un aïllament en el si d'Europa i del món. La interdependència de la crisi és profunda i irreversible, el que fa que les mesures per resoldre la crisi no poden ser nacionals. A més l'explotació del treball és un fenomen universal que iguala a la persona treballadora davant la sangonera del capital.
Els aspectes socials i nacionals d'una societat, d'un poble i d'un territori viuen en perpetua contradicció i unitat. El que ens cal és aprofitar-los per impulsar el procés més democràtic i participatiu popular possible, per fomentar que el poder del destí del poble, de les persones i del sectors socials, sigui el més ampli i lliure, per tant que els drets, siguin polítics o socials, marquin les polítiques amb tota la construcció social -serveis socials, educatius, culturals, salut- i estructures institucionals adients.
Necessitem com esquerra catalana esser quelcom capdavanter de les llibertats nacionals, de l'emancipació social i de gènere. El punt àlgid enguany és que la ciutadania decideixi, però ha de poder fer-ho, sobre el seu estat, sobre les relacions amb els altres estats, i sobre tots els aspectes socials.
La senyera l'hem de defensar neta de retallades i lliure de corrupció. La bandera d'un país atent i sensible a les necessitats del 99 % de la població. Volem un país alliberat de les sangoneres financeres i explotadores siguin catalanes o espanyoles o europees. CiU i el PP, representants uns del gruix de la gran i mitjana propietat catalana, i els altres de l'espanyola, tenen i són molt diferents en la bandera però s'assimilen en els aspectes socials i l'aplicació de les retallades.
Les comparacions de la bandera catalana com una catifa que tapa tota la porqueria i lo anti-social és una imatge grollera i ofensiva per a la ciutadania catalana i per la gent que viu i s'estima Catalunya.
Per alliberar la bandera de la grapa poderosa de CiU, o del domini constitucional i fàctic del PP i de l'estat, ens cal en primer lloc respecta, tot seguit posar totes les decisions en mans de la voluntat sobirana ciutadana de Catalunya. Una consulta sobirana vinculant és la tasca que està sobre l'arena política per a la propera legislatura.
El repte, més o menys immediat, més o menys de futur, és per un país amb una República catalana del 99 %; una República lliure i social, lliurement relacionada amb els altres pobles i estats.


Vota Coalició ICV-EUiA.

2 comentarios:

  1. Perdoni, senyor Matas, però aquest discurs acaba sent company del d'en Mas i el nacionalisme excloent. Que jo sàpiga EUiA sempre ha defensat que, en una consulta, defensaria el manteniment dels nostres lligams amb la resta d'Espanya i la lluita per una república federal. Vostè vol acompanyar ara en Mas?

    ResponderEliminar
  2. Anònim que em tracta de senyor, cosa que sens dubte no és discutible. Què jo sàpiga per la propera legislatura a Espanya no hi ha cap República, ni perspectiva de ser-hi, l'estat és una Monarquia re-centralitzadora i antic-catalana, si més no pel que fa respecta a la renovació de l'Estatut que van prohibir i liquidar. EUiA lluita perquè la població de Catalunya decideixi el què vol de forma demcoràtica i sobirana. En una consulta tindrem ben en compta del què es tracta. Per combatre en Mas cal també no acompanyar al Rey, ni a Rajoy.

    ResponderEliminar