29/5/12

A les portes de la #euia6a amb els aires de Syriza i el Front de Gauche

Trobada oberta de Bastida 24/5/2012. Fem aquí un recull de les intervencions i temes més comentats en relació als diferents eixos de debat que obre la 6aassemblea:
Situació política general
- Grècia i el fenomen Syriza contra els plans de rescat.
- França i la victòria electoral d'Hollande, amb un bona participació del Front de Gauche.
- La situació a Andalusia, amb la participació d'IU en les primeres retallades per part de la Junta tan sols un mes després d'haver derrotat al PP.
Configuració estatal
El dret a decidir, l'autodeterminació dels pobles, és el punt de trobada que volem defensar tant dins d'EUiA com dins d'aquest espai de l'esquerra catalana per tal d'agrupar a totes les forces i tradicions d'esquerres, respectant les opcions a decidir entre els diferents tipus de federalismes o la independència.
Cal discutir tenint en compte quina és la situació que més afavoriria a la gent treballadora.
Demandes Socials
Ens cal un discurs més incisiu, més anticapitalista, més mobilitzador.
EUiA és una eina útil. Tenim un programa de mínims que permet el treball conjunt de diferents tradicions polítiques, cal conservar-lo i ampliar per sumar més gent.
Hem de traslladar aquestes demandes sorgides de la mobilització i els moviments socials a les institucions perquè la gent més combativa vegi la relació directe i així avançar respecte el "no ens representen".
Hem de veure quines propostes de mobilització fem a nivell de tota l'organització. Quines banderes ens fem nostres i els donem prioritat? Les mesures vinculades a la fiscalitat i el sistema financer poden ser una opció.
Pacte fiscal: sense anar darrere de la burgesia catalana (CiU), amb una carta social, una fiscalitat progressiva, la retirada de les retallades aplicades durant els últims temps, i el dret a decidir.
EUiA moviment i nou espai
La gent jove d'EUiA i AJ raonablement contents amb tot el procés iniciat, tot i que sempre millorable i que ha permès fer una discussió sana sobre els documents incorporant les diferents visions.
 La coalició necessita un canvi profund. S'ha de replantejar l'aliança amb ICV, cal obrir-la. Més democràcia i menys institucional. Partint de les aliances que tenim obrim noves possibilitats sense dependre de les ja existents.
La organització penja de l'orientació política. Avançar en la democratització de l'organització i donar un suport efectiu a les assemblees de base per potenciar el seu desenvolupament.
Més renovació. Amb les dades que tenim ara mateix no es percep el nivell de renovació que ens havíem imaginat. Queda molt reduït a una petita part de la nova direcció col·legiada i es manté el nucli de la direcció sortint.
Acordem treballar fins al final per garantir la renovació profunda, això vol dir de persones i de taranà, de tots els equips pel bé de la mateixa organització. Defensarem els criteris següents per a la confecció de la llista d'integrants per al CN: renovació, compromís, increment de dones, joves, varietat territorial i d'espai social de lluita.
Coordinació paritària
Hi ha acord en plantejar el debat a la 6a assemblea. Argumentar els perquès amb dades, la necessitat de que EUiA també tingui rostre de dona, nova imatge i concepció de lideratge, compartit, multidisciplinar.
Equips
Es fa unes propostes de persones pel consell nacional, per a les diferents representacions i equips. S'acorda nova trobada abans o a la mateixa assemblea en el cas de que hi hagi bloqueig i vetos en comptes de consens.
Altres preguntes i reflexions que van quedar pendents:
- Serà complicat que aquesta sigui l'assemblea de la renovació. Podem contribuir i lluitar perquè sigui l'assemblea pont entre allò vell i allò nou. Ens cal combinar la il·lusió i el realisme. De moment no es respira una gran renovació amb la última proposta de nucli de l'equip de coordinació.
- Ens cal situar-nos durant el moment previ, ara, durant l'assemblea (2/3 de juny) i després de l'assemblea per mantenir les idees i il·lusions compartides a ARPA.
- Replantejar la concepció respecte el poder i la participació de qualsevol govern "d'esquerres" i donar més pes a la capacitat de lluita i mobilització per canviar dinàmiques socials profundes.
- Com traslladem aquests debats i preocupacions a la 6a assemblea?

No hay comentarios:

Publicar un comentario