10/5/12

Nou espai d'esquerres

Catalunya necessita un canvi vital complert, un procés social i democràtic de llibertat nacional. Per abastar aquest repte EUiA es planteja un procés constituent d'un nou espai català de l’esquerra transformadora, ecologista i nacional, un nou espai social i polític d’esquerres a Catalunya.
La crisi, el govern estatal del PP i el govern autonòmic de CiU, estan enfonsant l'economia, les inversions i serveis públics, els drets socials i laborals, les llibertats democràtiques. El país davalla cap avall i enrere. En primer lloc la gent treballadora immigrada, la catalana a les empreses que tanquen i redueixen el sou mentre augmenten la feina; junt amb aquest gran segment social, es veuen arrastrada per la voracitat financera les persones treballadores autònomes, el petit comerç i les empreses de poc personal i capital ajustat pel dia a dia.
La dreta de CiU, i la dreta del PP, van desbocades a retallar i a destruir. Volien emmirallar-se amb Sarkozy, i acceptaven la submissió governamental grega. Els haurem de bandejar i foragitar com en els països veïns europeus.
Handicaps
Ara bé, les esquerres que formaren part de l'experiència dels set anys de governs tripartits varen fracassar davant d'oferir alternatives a la crisi econòmica, combinada amb el col·lapse de l'estat de les autonomies amb la fallida renovació de l'Estatut. Quan era l'hora de consolidar una nova consciència política amb la mobilització de la base social treballadora amb tots els mecanismes del poder governamental, es va deixar passar l'ocasió en nom de conservar la gestió de les engrunes socials i de la submissió institucional. La població treballadora ho va entendre ben diferent. En l'aspecte social va buidar les estructures partidistes i  va progressar la bretxa cívica respecta a l'estament polític. En l'aspecte electoral senzillament va retirar el suport del vot a les esquerres, sobretot al PSC, i no va compensar amb el suport a ERC i a la coalició ICV-EUiA, com ha estat el cas a Andalusia amb IU. A Catalunya són majoritàries les dretes de CiU i del PP, als municipis, ales diputacions i al parlament.
Per lluitar i mobilitzar la gent treballadora i jove va cap a plataformes i organismes resistents i combatius de tot tipus, però és una tendència feble perquè s'agreuja la dispersió i la disgregació. La unitat s'aconsegueix en algunes grans mobilitzacions, però encara manca la correspondència d'un front, bloc o entesa d'aliança política. La mobilització unitària i una confluència política son elements decisius per forjar alternativa política d'esquerres.
El fenomen del 15 M precisament va donar cos i va posar el dit a la nafra de la desafecció ciutadana vers la democràcia política institucional existent. prou clar: "Fora els privilegis de polítics i banquers". "No som mercaderia en mans de polítics i banquers".
Potencialitats
La gent afiliada a EUiA forma part en gran manera dels nuclis d'activisme compromès, fins el coll i les orelles, en el sindicalisme i en els moviments populars territorials i socials, inclosa la simpatia activa i participativa amb el 15 M. Aquesta activitat de formigueta combativa és un bon ferment per bolcar-lo al procés de la sisena assemblea. El treball anònim i entusiasta de milers d'activistes, és la base política per una 6a Assemblea que faci un tomb a l'orientació i com moviment, en unitat amb convicció social i de llibertat nacional catalana.
Quina esquerra necessita Catalunya?
Per contestar convé formular què necessita Catalunya? On rau l'alternativa transformadora catalana?
Catalunya ha d'encarar un futur present amb dos pilars: a) drets socials i laborals serveis amb públics, b) lluita nacional i per poder decidir.
Són les dues vessants de l'existència d'un poble nació sense estat nacional propi, on la classe treballadora li ha de donar consistència, compromís i massivitat, amb el sentit de transformació social, democràtica i revolucionària. El sentit social i el de llibertat nacional van inter relacionats, no es poden destriar per la divisió treballadora que comporta cada sentiment de pertinença nacional.
A EUiA hi ha molts dubtes. En part és obligat per les diferents experiències, representació de segments socials i ideologies que hi conviuen. També genera desassossec la influència hegemònica de la burgesia catalana o de l'espanyola en les files treballadores i de la ciutadania.
A l'assemblea de juny hem de resoldre les diferents preguntes per aconseguir un consens polític vital que cimenti la convicció política d'unitat i força, entre la gent treballadora a Catalunya, amb la classe treballadora a l'estat espanyol, entre els diferents pobles i nacions. El compromís en la mobilització social, la llibertat d'unió o separació dels pobles és una pedra de toc per l'alternativa i l'opció a l'hegemonia per part de l'esquerra transformadora.
Des d'Europa a França i a Grècia es marquen uns camins diferents amb experiències unitàries diverses. A Catalunya ens cal enfrontant-se a CiU i al PP. A CiU des de les retallades al Pacte Fiscal. Al PP en l'austeritat recessiva i la reforma laboral. La defensa clara de la llibertat de Catalunya amb consulta vinculant per decidir és decisiva perquè la població treballadora pugui mobilitzar-se de forma unida.  
Lemes Assemblea #euia6a

No hay comentarios:

Publicar un comentario