26/9/14

Trotski sobre la Independència i la República catalana el 1934


Ben oportú, Pelai Pagès ha rescatat de l'oblit un article inèdit de Trotski, de l''estiu de 1934, entorn l'Aliança Obrera, la independència de Catalunya i la República catalana.
La introducció de Pelai Pagès (historiador, especialista sobre el POUM, de l'Aliança Obrera i d'Andreu Nin), a la revista L'AVENÇ 404 de setembre, contextualitza la situació històrica de la que forma part la posició i l'article en primícia del revolucionari rus Lev Trotski.
Pagès explica: "Val a dir que, com en tantes altres ocasions faria en el futur, el revolucionari rus escrivia els seus suggeriments partint de la seva experiència durant la revolució russa i aplicant el model que els bolxevics havien seguit en el procés que va menar al seu triomf l'octubre de 1917. (...) Trotski era dels pocs revolucionaris europeus que fou capaç de valorar la importància que estava assolint el procés polític de la república espanyola (...). I no dubtava a reclamar la república Catalana. com una fórmula per fer possible un principi que sempre li havia semblat inalienable: l'exercici del dret a l'autodeterminació dels pobles i les nacions. Un exercici que en primera intància havia de defensar la classe treballadora."
Els actors són diferents als actuals, como ho és la situació política, tanmateix les qüestions de fons segueixen en peu, cosa que ens permet aprendre de la lluita revolucionària d'ara farà vuitanta anys.
Poc després d'aquest article, el 6 d'octubre es proclamava la república i estat català, essent bloquejat i anul·lada la seva constitució per part del govern de la II República espanyola.
Referint-se a l'orientació política, Troski plantejava: "Catalunya pot esdevenir l'eix de la revolució espanyola." (...)  "fer agitació (tant des de la seva organització com des de l'Aliança Obrera) a favor de la proclamació d'una república catalana independent (...). El proletariat ha de demostrar a les masses catalanes que té un interès sincer per la defensa de la independència catalana." També expressa com a inici de consignes centrals: "Cap retallada dels sou! El govern i la patronal han d'assumir el cost de l'equipament i les reserves!".

Documents / Trotski i la República catalana . Pelai Pagès

No hay comentarios:

Publicar un comentario