16/9/14

Obediència a la sobirania catalana i desobediència a l'estat que la impedeixi


El punt més avançat de possible ruptura de l'estat espanyol rau en la impressionant mobilització catalana per la llibertat i la sobirania de Catalunya.
La Diada de la V ha estat contundent i aclaparadora, emotiva i alegre. Onze Kilòmetres de Gran Via i Diagonal, 550.000 inscrites, 1,8 milions de persones que Volen Consulta i Votar el 9 de Novembre. Voluntat, Votar, Victòria.
El contrast de l'unionisme centralista i federalista del front contra la consulta a Tarragona és il·lustratiu.
La consulta uneix al poble. La no-consulta és el que trenca la convivència cívica. L'estat del Regne d'Espanya, el PP i el PSOE, ho tenen ben magra. L'unionisme del règim monàrquic bi-partidista és d'involució democràtica i contra la llibertat de Catalunya, però aleshores també del poble espanyol.
La població de Catalunya s'ha expressat per boca de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, al cloure la giga V amb el clam de convoquem la Consulta:
" Parlament, Govern, President: Posin les urnes!"
La repercussió al Consell Nacional d'EUiA va estar el dissabte a l'altura dels esdeveniments: "Una finestra, una oportunitat, una escletxa, una situació de pre-ruptura".
"Som una força rupturista", "Difícil pensar en una república mentre hi hagi l'estat de les Autonomies", les autonomies barren el pas a la república", "la nostra proposta estratègica és la república catalana", "Catalunya només serà lliure sense el Borbó", "L'alternativa a la Consulta del 9 N és la pròpia consulta". "El poble decidirà i nosaltres acceptarem". JJ Nuet va ser contundent en la defensa del procés, tot situant a IU i el grup parlamentari de la Izquierda Plural com força estatal avaladora d'aquest dret a decidir.
Un element clau rau en l'obediència a seguir. El portaveu d'Alternativa Jove, Enric Aragonès, va esmentar-ho meridià: "Senzillament ens cal complir i executar la Declaració de sobirania del Parlament", que diu "El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà."
Aleshores ens cal plantejar-nos sobre què fer quan el tribunal Constitucional suspengui la convocatòria de la consulta del 9 N. Obeïm a la sobirania catalana i desobeïm l'estatal espanyola o acatem el TC i no complim amb el clam popular de sobirania legítima ciutadana?
Què fem quan el TC i el govern estatal pretenguin que el govern català no posi les urnes perquè la ciutadania no pugui votar i així s'impedeix decidir?
Els conceptes emprats al consell nacional han estat "desobediència, desacatament, insubmissió, rebel·lia", en el sentit personal, col·lectiu i institucional.
La desobediència, per ser efectiva, "exercida" s'ha dit per un altre membre d'Alternativa Jove, ha de ser quelcom més que simbòlica en la intimitat de cada llar o de l'oratòria eufòrica dins de cada entitat. La desobediència només te valor polític quan s'exerceix públicament, en especial per part dels i les responsables institucionals electes, governamentals i en aquest cas del president.
Si no es podés fer la desobediència des de les institucions pel fet de què és il·legal segons les lleis constitucionals de l'estat autonòmic, raó de més per construir nova legalitat catalana que obri el procés constituent democràtic. És la via cap a la República Catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario