24/9/14

El Parlament insta el president i el govern a fer la Consulta


Il·lustració de Lola Anglada.
El potent clam del "Posin les urnes" el 9 de novembre ha influït els grups parlamentaris i el Parlament.
Escòcia, fins i tot amb el no a la independència amb la Gran Bretanya, reforça la convicció democràtica de que el que cal és la Consulta i votar. La consulta s'ha de fer, malgrat tots els llamps i trons constitucionals estatals. Val a dir que s'ha de convocar, organitzar i poder votar en condicions.
Cal enllestir la legalitat catalana, basada en la legitimitat popular. A cavall de la legalitat espanyola autonòmica.
La posició del "no hi haurà consulta" perquè no serà legal, no la deixaran fer, per tant no es podrà fer, porta a la indefinició. De fet a la paràlisi i a la nul·litat política. Si més no a l'hora de contribuir al contingut social i a la coherència democràtica rupturista del procés, val a dir a la concepció vers una republicà catalana.
Així ho han entès els grups parlamentaris que varen promoure la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament.
El passat divendres 19 el Parlament va adoptar una nova resolució de suport a la consulta del 9 de novembre amb 89 vots a favor (65,9 %): CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP, el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena (ex PSC), i les diputades Marina Geli i Núria Ventura (PSC). El PSC ha votat en contra junt el PPC i C's (44 vots).
La moció adoptada insisteix i precisa, el suport i la necessitat d'impulsar la consulta, per tant insta al President a convocar "la consulta el 9 de novembre de 2014 sobre el futur polític del nostre país", i insta al govern a organitzar-la.
Es fa referència al mandat popular que el Parlament "va fer seu" amb la Declaració de Sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya (23.01.2013). Tanmateix esmenta l'acord (12.12.2013) entre els quatre Grups parlamentaris, el President i el Govern de la Generalitat sobre la data i la pregunta  de la consulta. La Llei de consultes populars no referendàries del Parlament forma part del procés de legalitat catalana per fer la consulta.
El "Posin les urnes!" fa camí popular, parlamentari i governamental. Qui es posi a la vorera no farà camí, doncs el corrent sobiranista és una força ben potent. Les opcions dubitatives, negacionistes, o les que mirin vers l'amfiteatre tarragoní, seran engolides per les forces estatals que breguen per una involució autonòmica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario