23/5/13

Defensa dels Convenis davant la ultraactivitat


De la Carta de L'Aurora

La reforma laboral és un dels atacs més gran contra els drets de la classe treballadora. A Catalunya ha suposat arribar a 920.000 persones aturades, la retallada de salaris, centenars d’ERO i la destrucció de 100.000 llocs treball només en un any… I ara volen carregar-se els convenis col·lectius.

El 7 de juliol, prop de 800.000 treballadors i treballadores es poden quedar sense conveni col·lectiu d’aplicació; d’altres, a final d’any. Això és el que es diu ultraactivitat. A final d’any, el 50% dels convenis negociats a Catalunya poden desaparèixer. I, a tot això, hem d'afegir una gran quantitat de treballadors i treballadores que no tenen conveni i estan sumides a la més absoluta precarietat.
Com diu la declaració de CCOO i UGT: “La pèrdua dels convenis per la clàusula d’ultraactivitat afecta a tothom. Això suposarà que decaiguin tots els drets aconseguits de tots els convenis que no es renovin; que qui tingui un conveni d’àmbit superior, en passi a tenir un altre amb condicions pitjors, i que qui no en tingui, prengui com a referència l’Estatut dels treballadors i el salari mínim interprofessional (645 euros). Per això, lluitarem perquè cap treballador ni treballadora es quedi sense conveni.”
La jornada, de vaga en alguns sectors i de manifestacions, convocada pels sindicats el proper 23 de maig ha de ser el punt de partida per una mobilització més general i sostinguda per impedir que govern i patronal imposin les seves condicions, unes condicions que en l'actual situació de crisi, d’atur i de retallades serà un cop molt dur per les condicions del conjunt de la classe treballadora. Hem d'evitar-ho.
És també un cop directe al sindicalisme. Tots els plans de les polítiques neo-liberals consisteixen en debilitar i/o aniquilar allò que representa una barrera i una oposició organitzada, i el sindicalisme de classe és una de les principals eines de defensa i de lluita. És veritat que a vegades els seus dirigents no estan a l’alçada, que hi ha sectors treballadors que tenen dubtes sobre la seva utilitat, però la majoria de les conquestes es basen en la lluita sindical i les coses serien molt pitjors sense el sindicalisme.
Si govern i patronal aconsegueixen imposar l’ultraactivitat dels convenis, el sindicat es debilitarà, les empreses buscaran els acords individuals amb els treballadors i treballadores o afavoriran els sindicats corporatius i grocs. Tots hi sortirem perdent. Caldrà continuar lluitant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario