7/9/10

Wilebaldo Solano

Wilebaldo Solano a los 93 años.

Wilebaldo Solano naixé a Burgos el 7 de juliol de 1916, avui tenía 94 anys. Solano ha estat fundador i president de la Fundació Andreu Nin. S'incorporà a les joventuts del BOC (Bloc Obrer i Camperol) el 1932. Fou líder de la Joventut Comunista Ibèrica (JCI) al 1935. Treballà com a periodista el 1934 amb Andreu Nin i a la redacció del diari LA BATALLA. Participà als Fets d'Octubre de 1934 dins del Comitè de l'Aliança Juvenil de Catalunya. Promotor del Front de la Joventut Revolucionària entre les joventuts llibertaries i la JCI. Fou crític a la participació del POUM al govern de la Generalitat. Liderà junt amb Andreu Nin la denúncia dels Processos de Moscú i la repressió contra Trotski i la vella guàrdia boltxevic a Rússia i arreu del món, fins la mateixa Catalunya on els agents de la policia soviètica amb el PSUC i el PCE titllaren i reprimiren al POUM com a quinta columna feixista i agents de Franco. Lluità per la revolució social i contra els privilegis de la propietat privada burgesa que mantenia encara la II República i el Front Popular. S'escapà del cop repressiu contra el POUM del 16 de juny de 1937; formà part de l'executiu i dirigí el setmanari clandestí Joventut Obrera. Fou detingut a l'abril de 1938, empresonat Barcelona (ex.Convent Deu i Mata), imputat al segon Procés del POUM que no es va fer per la caiguda de Barcelona davant les forces franquistes. Evacuat de la presó passà a França. Detingut a Montauban el febrer de 1941, va ser alliberat el 19 de juliol de 1944 per la resistència francesa i s'incorporà al maquis, fins que formà una unitat de guerrillers anomenada Batalló Llibertat. El 1947 a Toulouse fou escollit secretari general del POUM. Wilebaldo Solano va mantenir la publicació de LA BATALLA, també animà TRIBUNA SOCIALISTA el 1960. Treballà com a periodista a l'Agència France-Presse del 1953 al 1981, cap del Servei Features en llegua espanyola. Publicà "El POUM en la Historia. Andreu Nin y la Revolución española", Ed. Libros de la Catarata y Fundación Andreu Nin, Madrid, 1999.

Andreu Nin, ensayo biográfico (1970). Introducció al llibre Els Moviments d'emancipació nacional per Ediciones Catalanas de París. Editat com folletó en castellà, català, francès i anglès (The life of Andres Nin, Ediciones del ILP, Leeds 1974).

La Revolution Espagnole, per Pierre Broué, Wilebaldo Solano i Gérard Bloch. Etudes Marxistes, París, 1969.

Dialegs a Barcelona, Wilebaldo Solano-Llibert Ferrí, Ajuntament de Barcelona,1994.

El POUM en la Historia. Andreu Nin y la Revolución española , Ed. Libros de la Catarata y Fundación Andreu Nin, Madrid, 1999.

Le POUM: Révolution dans la guerre d´Espagne, Syllepse, Paris, 2002

No hay comentarios:

Publicar un comentario