14/5/15

Llengua, desobediència i república


L'escola Pia Santa Anna de Mataró. 25% NO.

El poder estatal, i el govern del PP, empren la llegua castellana contra la llengua catalana i la convivència del poble a Catalunya. La concepció estatal del Regne d'Espanya exclou el català i la nació catalana. Catalunya és quelcom més que una llengua i un territori, és una nació que per ser sobirana i lliure, tractada amb igualtat, ha encetat un moviment amplíssim cap a la independència del Regne, fent camí constituent de nova legalitat estatal republicana, si més no segons l'ANC. L'estat espanyol és un cadenat contra els pobles i a favor dels poders econòmics que extorsionen a la classe treballadora. Qui pretengui combatre les desigualtats econòmiques i socials s'ha de comprometre activament i  ser capdavanter de la causa de la república catalana.
La Carta de L'Aurora tracta de la llengua catalana, la desobediència necessària i la necessitat d'una república a Catalunya.
Defensar el català, fins a la desobediència. Les declaracions del ministre Wert contra la immersió lingüística en català són una provocació.
La immersió és una eina pedagògica per tal que l’educació no segregui els nens i nenes per la llengua, com passa a Euskadi i Nafarra, tot permetent un correcte coneixement del català i del castellà.
Alhora és una eina de supervivència i ús social d’una llengua minoritària davant una llengua parlada per centenars de milions de persones. El mateix que es fa, per exemple, al Quebec amb el francès dins d’un Estat, el canadenc, on l’anglès, majoritari, és la llengua més potent del món.
La immersió va ser una conquesta de les classes populars als anys vuitanta com part del dret a la igualtat d’oportunitats i els primers d’aplicar-la foren ajuntaments d’esquerres del cinturó metropolità. El PP i C’s, i el PSOE, saben perfectament que a Catalunya no hi ha cap conflicte lingüístic.
Per ells la supremacia del castellà és una qüestió d’Estat i el que no poden guanyar a les urnes, ho imposen mitjançant els Tribunals. És la raó d’Estat, un Estat que cada cop més catalans ja no només no senten “seu”, sinó contra ells.
Els atacs al català al País Valencià, les Illes o Catalunya per part del PP han estat una constant aquests darrers anys recolzat per la seva majoria absoluta. “Españolizar a los niños catalanes” la frase del ministre Wert ha estat la màxima del govern Rajoy, però alhora mostra el fracàs del Règim del 78 impedint que l’Estat Espanyol sigui un Estat plurinacional i plurilingüistic.
El castellà “ha de ser” la llengua de l’Estat i dels seus poders. La resta de llengües són subsidiàries, menors, en el fons, inferiors i les estructures estatals igualen la llengua castellana a “espanyol”, amb una visió “nacional” hereva de l’estat-nació.
Aquesta visió s’ha anat imposant fins a fer-se insuportable: per l’Estat la llengua catalana és competidora de la “nació” espanyola i fins i tot, de la cultura espanyola. La raó d’Estat és: el que no es fa en “español” no és espanyol.
Per això, la LOMCE farcida d’ideologia neoliberal, incorpora tot un arsenal de mesures per desfer la legislació educativa catalana malgrat Catalunya té plenes competències. Cap sorpresa.
I què fer? Per L’Aurora organització marxista, que formem part d’EUiA, no queda altra que desobeir, és una qüestió de supervivència. Cal desobeir les lleis injustes i antidemocràtiques. Cal desobediència social i institucional... i, de nou, és la mobilització de la comunitat educativa la que ha donat un pas endavant i, de nou, el govern de CiU s’omple la boca de paraules, per acabar acatant. “Cal acatar la legalitat... malgrat no ens agradi” diu el govern Mas.
Com construirem una legalitat catalana sobre la qual exercir el dret a decidir de Catalunya o construir la República Catalana... si el govern Mas no es capaç de desobeir quan es vol destruir un dels pilars socials fonamentals de la societat catalana, com es pot confiar en ell? Ni un pas enrere! De la Carta de L'Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario