18/5/15

La vessant social de la sobirania i l'ANC


Jordi Sánchez i Picanyol acaba de substituir a la carismàtica Carme Forcadell i Lluís a la presidència de l'ANC. Als tres anys de néixer el secretariat de l'entitat sorgida del moviment per la independència fa una renovació que dóna claus de per on va l'ANC.
Carme Forcadell ha expressat en aquest tres anys una clara decisió política inclusiva catalana, mentre evitava el xovinisme i els atacs identitaris. La necessitat d'unitat catalana ha anat obrint pas a la concepció d'incorporar la visió social i constituent pel nou país.
Les propostes de constituir legalitat catalana, Parlament o Assemblea sobirana, l'experiència de la Taula de partits amb el 9 N i el Comunicatamb els grans trets a seguir per una ruptura democràtica, han conduit a l'ANC a adoptar com eix polític troncal l'obrir un procés constituent de república catalana. Així ho veurà el mon sencer el proper 11 de setembre: la Meridiana convertida en "el carrer major de la república catalana".
La direcció de l'ANC s'ha trobat en una situació molt delicada que ara haurà de superar. l'Afiliació va votar en primer lloc a Liz Castro i segona a Rosa Alentorn, en tercer Agustí Alcoberro i quart en Jordi Sánchez. Tanmateix el secretariat ha escollit a Jordi Sánchez sense seguir la tradició pel fet que la Carme Forcadell era la més votada.
Les primeres paraules i entrevistes del nou president van destinades a allunyar tota incertesa. L'ANC trepitja ferm per ampliar la majoria independentista fins a totes les entitats, sentiments i organitzacions sobiranistes, a tothom que defensa el dret a decidir.
Una premissa vital, sobre el fet que el motor de la ruptura cap a una legalitat sobirana catalana és el clam i el moviment per la independència, l'ha senyalada en Jordi Sànchez: "No hi ha majoria alternativa al sobiranisme català". Es miri per on es vulgui.
Per si hi ha dubtes les afirmacions de Jordi Sánchez són clares i contundents: “Per l'ANC, el debat de la llista unitària està tancat”, “L'ANC ha de vetllar perquè els acords es mantinguin”, “No hem de donar per suposat que les formacions que no han subscrit el full de ruta no estiguin a favor del procés”, “Hem de fer un gir social per arribar a tots els racons”.
La idea és que el 27 S "s'expressi de manera inequívoca que som majoria els que volem que les institucions impulsin la desconnexió democràtica amb Espanya".
El nou president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, ha insistit que la independència serà el resultat d'un procés constituent fixat al nou Parlament de Catalunya i compartit per la majoria de partits polítics; Sánchez no veu possible una declaració d'independència (DUI) l'endemà del 27-S. El nou president s'encamina a aconseguir realitzar la independència perquè declarar la independència no voldria dir ser independents, "això m’agradaria, però crec que no és possible, no és el camí".
Jordi Sánchez ha insistit en la necessitat que en el procés constituent que s'obri s'hi han d'implicar totes les forces sobiranistes. "Un procés ha de permetre incorporar tota aquella gent que vol un canvi de radicalitat democràtica en el país. Que ningú es pensi que a Catalunya, o a l’estat espanyol, hi haurà un canvi de transparència, de relacions entre els ciutadans i les polítiques si no es fan en el marc d’un procés constituent".
El nou president de l'ANC aspira a que formacions como ICV, EUiA, UDC o la plataforma que lidera Ada Colau signin el full de ruta subscrit per CDC y ERC, amb l'ANC, Òmnium i AMI. No hi descarta ni a Podem.
L'estratègia de República Catalana necessita incloure a totes les forces disposades a constituir-la. Ens cal introduir una altra premissa per a fer possible una majoria ciutadana popular ben amplia i sòlida. L'hegemonia política ha de formar part de la ruptura democràtica, en el sentit de canvi de polítiques econòmiques i socials; això significa que ha de passar de les mans de la dreta de CiU a ser liderada per les esquerres.
Tot un repte també per EUiA. Tot seguit a les eleccions municipals cal fer les propostes adients perquè el procés sigui realment constituent i la república catalana incorpori a l'anhel de sobirania i independència les necessitats vitals socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario