16/11/11

Aportem coherència, credibilitat, connexió entre propostes i realització

Positiu debatre sobre el vot. Contra els privilegis, soc per la igualtat. Federalisme i Autodeterminació, per un procés a l'estat propi dins l'estat federal plurinacional i en una Europa democràtica. Espai de trobada entre federalistes i independentistes. Representació real. Representació participativa i constant. Representació participativa compromesa amb la igualtat i els drets de la ciutadania, per tant dels drets cívics, democràtics, i ningú els oblidi, els drets socials.
L'acte a Golferichs.
Bona tarda de dia plujós. Som a un antic convent de monges, li farem un bon ús a aquest espai; com li fan cada dia amb les activitats culturals, creatives i lúdiques.
Soc aquí per demanar-vos el vostre vot, també el de la vostra gent amiga i veïna. El vot a la coalició ICV-EUiA.
Diem ben alt que no callarem. És clar. Cinc milions de persones aturades... I a sobre hem de callar? De cap de les maneres. Nosaltres no callarem, els nostres diputats i diputades no callaran. Per això som aquí, per dir les coses pel seu nom i com cal.
De totes les propostes d'ICV-EUiA faré esment a dues...
Sobre la desafecció ciutadana i Sobre el dret a decidir.
Una gran part de la gent treballadora i de la joventut es desentén dels afers públics. S'absté a les eleccions. No les veuen que vagin amb ells, ni cosa útil pel dia a dia. Considera que tots els polítics són iguals, i dic són doncs no ens podem pas incloure dins aquest concepte d'iguals, nosaltres som ben diferents; la gent pensa que els i les electes, un cop escollits s'obliden dels seus electors i electores.
Si ens ho mirem sense cua de palla, sense prejudici defensiu, amb tranquil·litat i de manera natural, haurem de concloure que en molta gran part la gent te tota la raó. Només cal fer una ullada de com va començar el govern de Zapatero i de com ha acabat; ara podem veure els millors del govern de CiU de Mas i com colpeixen les seves retallades a la gent.
És una situació agreujada amb els anys. Però ara ha sofert uns canvis importants. El moviment de la indignació del 15 de maig ha posat veu i sentit, ha posat cares i cos amb força, al que fins ara restava silenciós, encara que el silenci com l'abstenció era amb efectes pràctics polítics ben contraprudents i negatius també per qui no prenia partit. De les places han sorgit les expressions...
"Que no ens representen, no".
"Fora els privilegis dels polítics i banquers".
"Li diuen democràcia, però no ho és".
Hem d'escoltar aquestes veus de la gent jove, són les del poble.. Cal fer-hi esment. Necessitem tenir-les en compte. Dialogar amb elles, compartir, construir amb elles les noves propostes.
Això pot representar un nou temps, un nou pacte de debat i de proposta conjunta, que ens permeti copsar i afrontar l'abstencionisme polític. Si ens mirem i escoltem aquestes veus de prop, en detall, les podem contextualitzar de forma avinent. Aleshores estarem forjant raons poderoses per enfocar la càrrega de denúncia crítica que expressen i que compartim; aleshores les podrem dirigir contra els poderosos de l'economia, de les finances i els mercats. Podrem assenyalar la demagògia dels servidors polítics més conservadors i involucionistes, com són els del PP i de CiU. I també podrem mostrar que les polítiques de les retallades del PSOE, dels socialistes, es fan amb els imposicions i les òptiques de les dretes, en comptes de les necessitats i els interessos de la gent i de la ciutadania electora. Siguem amatents. Dels debats de les places està sorgint consciència allà on no n'hi havia. Ara discuteixen de què serveixen les eleccions, si són útils o no, si val la pena votar o no, si és millor abstenir-se, si es tracta de l'abstenció activa, si de boicot, si votar a uns o no votar a altres. Tot això és tremendament positiu. Això és bo per l'esquerra i per qui és perillós és per les dretes. Ens cal per tant ser en el diàleg en el debat, escoltar raons i donar-ne, i construir-ne de noves. Aportem coherència, credibilitat, connexió entre propostes i realització.
La gent assimila els privilegis dels polítics i els dels banquers. Soc contra els privilegis, soc per la igualtat. Per tant nosaltres també denunciem els privilegis dels banquers, i de tots aquells polítics que s'atansen als seus interessos i beneficis. L'honestedat de la gent d'esquerres, com les de la coalició, és la nostra carta de presentació per no confondre qui és esquitxat, amb la font de la corrupció. No és el mateix qui omple la butxaca, qui s'omple la butxaca i a qui li omplen la butxaca, de qui ho denuncia i procura impedir-ho.
En aquest sentit ens va com anell al dit que s'exigeixi una persona un vot i equitat en la representació electa. Que és democràcia? Llibertat i igualtat democràtica? Representació real. Representació participativa i constant. Representació participativa compromesa amb la igualtat i els drets de la ciutadania, per tant dels drets cívics, democràtics, i ningú els oblidi, els drets socials.
Els drets em porten a la segona qüestió a esmentar.
Aquest país, aquesta nació que som a Catalunya, necessita poder decidir.
La coalició es va comprometre a fons amb la gran manifestació del 10 de juliol de 2010. Drets i rebuig a la negació de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional. El sentiment profund del "Som una nació" i del "Nosaltres decidim", va aflorar massivament, aquest sentiment queda ben incorporat a les nostres propostes polítiques. A Girona la coalició s'ha presentat com un espai de trobada entre federalistes i independentistes, això permet avançar amb el signe del sentiment popular democràtic.
La posició política de la coalició és clara amb l'objectiu del dret a l'autodeterminació i el dret a decidir com estratègia. Amb la defensa de les consultes vinculats pel control democràtic dels i les electes, i dels afers polítics cabdals com l'estructuració i relacions de Catalunya, el tema fiscal, drets socials i serveis. Però volem que siguin consultes reals amb la pluralitat d'opcions existents més que plebiscits en blanc i en negre. En el dret de l'autodeterminació volem que i sigui inclòs junt amb la independència, l'opció federalista, i l'autonomista.
Nosaltres defensem Federalisme i Autodeterminació. Per un procés a l'estat propi dins l'estat federal plurinacional i en una Europa democràtica. Amb el dret a l'autodeterminació i a la lliure federació. I sigui la ciutadania del poble de Catalunya qui decideixi.
Amics, amigues, Finalitzo amb la proposta de que voteu, I que el vot sigui per la coalició ICV-EUiA.
Moltes graciés i seguim el capvespre.
Foto de Carme Méndez, coordinadora d'EUiA Eixample.


No hay comentarios:

Publicar un comentario