19/11/13

La Consulta és l'epicentre per a la sobirania



La pregunta i el procediment no han de bloquejar la Consulta. La pregunta ha de ser clara i inclusiva, si més no això ha acordat EUiA en Conferència Política.
Es tracta d'una pregunta que inclogui a tota la ciutadania de Catalunya, sense exclusions atiades des del xovinisme central-espanyolista o el xovinisme catalanista.
Per ser clara i inclusiva la Pregunta ha de correspondre al clam popular pel nou estat dins Europa i el de la Via catalana cap a la independència.
La Consulta i la República Catalana resumeix la posició política d'EUiA. La llibertat i la sobirania de Catalunya rau en l'execució de la decisió de la voluntat popular, val a dir en concretar i organitzar la Consulta. Ajornar, impedir o pretendre no participar en una Consulta basada en el dret a l'autodeterminació, fora excloure's de la concreció de l'assumpció de la sobirania catalana. Una Pregunta maldestre que no correspongués a l'expectativa popular pregona generarà frustració i caurà a sobre de qui la promogui.
Els dubtes, les incerteses, el posar-se al marge, o pitjor en contra, del sentiment popular català, comportarà moltes possibilitats d'arraconar cap a la marginalitat política. La frustració del procés no beneficiaria al federalisme socialista o d'esquerres d'obligada unió, sinó a la regressió re-centralitzadora dels que apunten a la suspensió de les Autonomies, amb la negació complerta dels fet diferencial nacional català. La democràcia parcial coronada faria un nou salt endarrere.
L'element clau de ruptura democràtica amb la Constitució de reialme de 1978 rau en efectuar la Consulta. L'acte polític de sobirania catalana està en que sigui la ciutadania de Catalunya qui decideixi el que vol ser i pugui constituir-se en tant que Ent nacional català. Les diferents fórmules sobre la separació, la independència, la federació, confederació, han de formar part del nou estatus català sobirà.
Joan Josep Nuet expressa la posició d'EUiA, mentre resumeix que l'èxit del procés va en que hi hagi la capacitat política suficient per concretar la voluntat popular.
Nuet proposa una pregunta que demani als i les catalanes si volen constituir una República Catalana. Ahir dilluns, 18 de novembre de 2013, va dir: Cal constituir una República Catalana, sí o no? Així ha apostat per tal que sigui aquesta la pregunta que se sotmeti a consulta entre els i les catalanes. Ara bé, Nuet, ha recordat que la pregunta haurà de sortir de la negociació entre les forces polítiques.
Nuet també ha avançat que Izquierda Unida donarà suport a la proposta que arribi al Congrés des del Parlament, fruit de l’acord d’ICV-EUiA amb CiU, ERC i la CUP. IU serà conseqüent així amb el document a favor del dret a decidir que va signar amb EUiA i ICV.

No hay comentarios:

Publicar un comentario