22/11/13

L'assetjament sexual és tabú


Masclisme. "El silenci és còmplice" és una veritat punyent que envolta la violència de gènere.
L'assetjament sexual al treball s'agreuja i alimenta de brutalitat, domini i silencis. 
La situació de complicitats pregones del sistema institucional i ideològic patriarcal porta a que es dificulten les temptatives d'estudis des de l'àmbit universitari. Un tema tabú.
El dret de neopernada de l'home sobre la dona perviu i s'accepta en els fets amb molts silencis com a cosa innata i inherent dels homes.
Sara Berbel, que acaba de publicar el llibre Ideas que cambian el mundo (Ediciones Cátedra), junt amb Maribel Cárdenas y Natalia Palleo, ha desenvolupat diagnòstic i idees d'avenç, des de la perspectiva del treball, la igualtat i violència contra les dones.
El treball no considerat i el menys pagat formen part de la real desigualtat que sotmet a les dones a la discriminació, com a ciutadanes i treballadores de segon ordre. Les polítiques d'igualtat han d'implementar-se tenint en compte la desigualtat existent.
"Cal deslegitimar l'autoritat masculina sobre les dones" ens explica Sara Berbel esmentant una cita d'Amelia Varcalquel.
La crisi ho fa tot pitjor però no pot ser una excusa per liquidar les incipients polítiques sobre la violència dels homes contra les dones, l'anomenada violència de gènere o masclista, sigui segons la llei espanyola o la concreció de la Llei catalana.
Berbel ha desgranat que la crisi amb els i les aturades de llarga duració anul·la i desmoralitza qui la pateix, els homes i dones treballadores. Un efecte que en comptes de provocar rebel·lia i revolució, condueix a la desmobilització i predomini de les ideologies més dretanes. Sobretot quan l'esquerra no està a l'altura de les circumstàncies.
"Al bus els homes diuen que les dones ho tenen tot fàcil amb una denúncia, jo els hi dic que no", explica una dona en el col·loqui de la taula Estratègies amb ulls de dones.
Els Pressupostos es carreguen les polítiques d'igualtat i sobre les dones, afegeix Montse Pineda de Discriminació positiva. 
Mentre, Encarna Galdón presenta un documentat estudi sobre la situació de desigualtats i com enfocar-les. 
Una companya aixeca la veu per assenyalar que aquests Pressupostos fins i tot tanquen línies de projectes d'estudis del ICD (Institut Català de les Dones); son "uns Pressupostos fets pel govern de CiU amb el suport d'ERC".
La Llei "de Gallardón" te un tractament particular al debatre's que no es tracta només d'un enunciat ideològic sense conseqüències, sinó que és una llei molt retrograda que situa a Espanya de ser la capdavantera en la legislació contra la violència de gènere a Europa a la cua. La llei limita els drets efectius reals de les dones com a ciutadanes i persones.
El 9è Fòrum contra la violència de gènere (#aturemVG) es desenvolupa aquests tres dies fins el dissabte 22 al vespre, a l'Espai Francesca Bonnemaison. 
c/ Sant Pere més baix, 7, Barcelona.

Del Butlletí electrònic d'EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario