5/3/12

Joan Herrera d'ICV a VilaWeb

El líder d'ICV i de la coalició ICV-EUiA, Joan Herrera, ha desgranat en una entrevista a VilaWeb unes quantes claus per l'orientació política d'ICV. I com assenyalava la piulada twitera de Toni Salado, és interessant.
Les temàtiques esmentades per Herrera coincideixen fil per randa amb les treballades per les comissions participatives de la sisenaassemblea d'EUiA. El to és molt similar i això és ben positiu.
La idea avançada des de les comissions d'EUiA d'obrir un procés constituent per una nova força o espai social i polític es troba en terreny adobat. O fem entre tothom quelcom nou, agosarat, arrelant a la terra i receptiu de les tres grans demandes socials - laboral i serveis públics de la vaga general 19.09.2010, "Som una nació i "Nosaltres decidim" de la manifestació immensa del 10.07.2010, la indignació democratitzant del 15 M 2011- o l'esquerra insensible per autisme social quedarà pel traster de la història.
En Joan Herrera s'interessa per a noves aliances "Mirarem de fer-ho amb tota la gent d'esquerres, amb tota la gent que creu en la democràcia i en valors tan bàsics com la fraternitat, la igualtat, la redistribució. Això vol dir abastar des de la gent mobilitzada pel 15-M als socialistes, a la gent d'esquerra desencantada. Tenim la responsabilitat d'eixamplar, perquè hi hagi una oposició i una alternativa al govern de Mas". Herrera esbossa una càrrega de profunditat a l'assenyalar que la política alternativa no és la del govern anterior (la del tripartit hegemonitzat pel PSC, compartit amb ERC i ICV-EUiA), "No, perquè cal més política de redistribució El govern d'entesa va cometre uns quants errors". Alhora presenta a ICV com a permeable al sobiranisme "Sí. La sentència de l'estatut canvia el país des del punt de vista identitari. Hi ha un creixement de l' independentisme, però també hi ha encara molta gent que se sent únicament espanyola. Avui hi ha un camí compartit per federalistes i independentistes, que es diu dret de decidir. Exercim-lo", "Si anem a Espanya, diem que volem una opció federal i ens responen que no, federalistes i independentistes ens acabarem trobant"... "avui Iniciativa pot ser un punt de trobada entre federalistes i independentistes. I, és clar, entre federalistes i independentistes d'esquerres". Sobre la consulta per a decidir expressa que "hi hauria d'haver més opcions. Al sí o al no, hi hem d'arribar quan ho haguem exhaurit tot i quan puguem definir un projecte majoritari, que pot fer que molts federalistes optin per la independència".
El punt de trobada convé sigui ampli, com una entesa ben representativa de totes les tendències i sentiments nacionals, per permetre que cada opció nacional concreta no afebleixi, ni esbiaixi i divideixi, la necessària fermesa en la mobilització per les necessitats i condicions socials i laborals. En la confluència és vital la defensa de la llibertat nacional, junt amb la lluita contra la classe dominant espanyola i la catalana, amb una diferenciació neta i una denúncia constant arreu contra el PP i CiU.
Si es pretén quelcom d'abast important l'aliança ha de ser entre autonomistes, independentistes i federalistes, sobre la base del dret a l'autodeterminació perquè sigui la població de Catalunya la que concreti el "Nosaltres decidim".
Això representa un nou espai complexa, variat i unitari alhora, entre concepcions per un estat propi català o un únic estat espanyol, entre l'actual situació d'autonomia dins l'estat espanyol, la independència, i les diferents concepcions federals, des de les que tot ho conceben en funció de la unitat federal fins a les d'una federació d'estats a la península ibèrica i a Europa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario