18/6/13

Joan Josep Nuet: “Volem recuperar per tots els revolucionaris la figura de l’Andreu Nin”


Les esquerres catalanes omplen l’auditori del Parlament en un homenatge a Andreu Nin i el diputat David Companyon penja un retrat del polític al seu despatx. Dilluns, 17 de juny de 2013.http://www.euia.cat/img/spacer.gif
Les esquerres catalanes han omplert aquesta tarda l’auditori del Parlament de Catalunya en el primer homenatge que les institucions d’autogovern de Catalunya han retut, 75 anys després de la seva desaparició, al sindicalista i polític marxista Andreu Nin. “Volem recuperar per a tots els revolucionaris la figura de l’Andreu Nin”, ha declarat, en el seu parlament, el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet. Nuet ha intervingut com a secretari general del PCC en un acte organitzat per la Fundació Andreu Nin amb la col·laboració del diputat d’ICV-EUiA David Companyon*. Abans de l’acte, la presidenta de la Fundació Andreu Nin, Teresa Carbonell, i Companyon han penjat al despatx del secretari quart de la mesa del Parlament d’aquest darrer un retrat de Nin.
Nuet ha reivindicat la recuperació de la figura d’Andreu Nin de tots els oblits: “El seu llegat ha de ser recuperat”, ha reivindicat, de dos silencis: “per un cantó, l’oblit del franquisme i de la transició monàrquica, i per altra part d’una part de l’esquerra dogmàtica, en la qual el partit del qual sóc secretari general en excessives ocasions s’hi ha situat”, ha dit.
“Però avui ja fa temps que hem obert nous camins”, ha recordat Nuet, i ha sumat a aquests camins totes les facetes de Nin: “l’intel·lectual, el sindicalista, l’internacionalista, el catalanista convençut, també l’antifeixista, i aquell Andreu Nin que, per a nosaltres, és la suma de tots els seus perfils: l’Andreu Nin revolucionari”.
Nuet ha acabat citant el poema de Joan Brossa ‘Revolució construïda’ i desitjant que l’experiència de Nin “ens ajudi a obrir les ales del vast horitzó de la revolució”.
Un retrat de Nin al despatx de Companyon, secretari quart de la mesa del Parlament
La presidenta de la Fundació Andreu Nin, Teresa Carbonell, per la seva banda, ha reivindicat l’actualitat de la figura de Nin en els temps de crisi i de lluita actuals. “La gent ja no necessita fer estudis d’economia per comprendre que el problema és el sistema”, ha dit, tot afegint que “les crisi necessiten una sortida i aquesta sortida és el canvi” cap a una societat com la que ja Nin defensava: més humana, justa, i més social.
Abans de participar en l’homenatge, Carbonell i una nodrida representació de la Fundació Andreu Nin han acudit al despatx de David Companyon. Allà han descobert i penjat a la paret un retrat del revolucionari.
Veterans del POUM i solidaritat internacional
Han assistit a l’acte vells veterans del POUM, com Teresa Rebull, de 95 anys, Josep Colom, de 98, Josep Maria Muratalla, de 95, o la pròpia Carbonell. Han pogut escoltar els parlaments en reconeixement de Nin que han fet representants de tots els partits de l’esquerra parlamentària: a banda de Nuet en nom del PCC, han expressat el seu reconeixement a Nin ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. També representants del PSUC-Viu, del Partit Obrer i Revolucionari, de Revolta Global, de Lluita Internacionalista-CSC i d’En Lluita, , així com els sindicats CCOO, UGT i CGT. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha obert l’acte, ha admès que pocs cops havia vist mai l’auditori de la cambra catalana tan ple. A banda dels assistents, han expressat la seva solidaritat organitzacions com Òmnium Cultural, la FAVB, Intersindical, Viento Sur, el Taller de Músics, Corrent Roig, el Partit Obrer Socialista Internacionalista i inclús el partit alemany Die Linke. Nota depremsa d'EUiA. Fotos de Bertran Cazorla.
* David Companyon, diputat d’ICV-EUiA, per la part d'EUiA, membre del POR.

No hay comentarios:

Publicar un comentario