2/12/15

Compromís sindicalista amb la república catalana


El mite s’esvaí. El tabú més que trencar-se va esdevenir eteri. El sindicalisme català, de la classe treballadora a Catalunya de procedències diverses, de pertinences i llengua catalana, castellana o altra, veu oportunitats en el procés de sobirania, del dret a decidir, de la independència i la república catalana.
Salvador Seguí fou viu a la seu de CCOO. Els també secretaris generals per un temps de la CNT, Joaquin Maurin i Andreu Nin (després del POUM), van quedar molt ben representats per les idees exposades a l’acte de presentació de Sindicalistes de CCOO per la independència i la república catalana.
L’unionisme centralista, el federalisme unionista, els estatalistes del ’78 que segueixen arrapats a les faldes del Regne espanyol, són una component del sindicalisme que no es pot atorgar la patent única treballadora.
El fat de llamps i trons unionista no fa enrere al sindicalisme.
Qui defensi els valors i Instituciones republicanes ha de veure que ha d’aplicar el mateix criteri de radicalitat democràtica per Catalunya que per l’Estat del regne d’Espanya. Qui pretengui procés constituent català, ruptura democràtica i república catalana, ha d’incorporar la reflexió que es necessita sobretot força ciutadana i social mobilitzada. Val a dir que qui volguí dreta a l’autodeterminació, decidir, li cal ruptura, per la senzilla raó que l’estat nega el dret, prohibeix el referèndum i boicoteja la sobirania catalana. La ruptura amb la constitució del 78 i el govern estatal és en concret la independència. No hi haurà cap república, ni espanyola ni catalana, amb aquesta constitució, aquest Estat, aquest Regne.
Les expectatives van conduir a un bon debat. Hi ha vida sindicalista dins el procés sobiranista. Dues centres persones participaren a l'acte de Sindicalistes de CCOO per la independència i la república catalana.
Joan Tardà (ERC), David Fernàndez (CUP), Laura Massana (ICV) i David Companyon (EUiA), varen reflexionar en veu alta i sonora en la defensa del paper del sindicalisme en el procés constituent cap a la República Catalana. Els acompanyaren convidats la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el president de l'ANC, Jordi Sànchez; la secretària de la Mesa del Parlament, Anna Simó; el membre de la Mesa del Parlament i secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet; el vicesecretari d'Imatge i Comunicació d'ERC, Oriol Amorós, i moltes altres.
Joan Tardà, considerà que és "la gran oportunitat pel sindicalisme perquè aquesta República tindrà molts components de revolució social", "els sindicats de classe seran un dels ariets del procés constituent". David Fernàndez ha recordat que "avançar cap a la República és la manera d'assolir la sobirania política, econòmica i social". Laura Massana exposà que "si és una obligació que el sindicalisme participi en qualsevol interpel·lació social, més encara en la construcció d'una República". David Companyon, tot i referint-se com a precursors a Seguí, Maurin i Nin, va explicitar: "Què hi guanyem amb el procés?" Tot. Què hi guanyem quedant-nos com estem? No res"; va aconseguir un aplaudiment sentit a l’esmentar a Marcelino Camacho: “Com s’aconsegueix el dret a vaga? Fent vaga”, “Com s’aconsegueixen els drets? Practicant-los”.
L'organització de l'acte ha conclòs amb la  petició de fer el boca orella per sumar el adhesions de sindicalistes per la independència i la república catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario