15/2/14

Andreu Nin, un referent de futur


Avui aquesta tarda al Palau de la Virreina de Barcelona farem immersió en les idees i l'acció de Nin, en el context revolucionari republicà obrer i contrarevolucionari feixista en que es varen desenvolupar. A Barcelona, Moscou, a les diferents capitals europees on va estendre la flama revolucionària soviètica, mentre contribuïa a organitzar el sindicalisme.
Andreu Nin és una de les personalitat més lúcides del pensament marxista espanyol.
La Jornada és un exercici de Memòria històrica que reviu i aflora malgrat la foscor alquitranada dels qui varen assassinar a Andreu Nin, mentre la II República il·legalitzava el POUM; tot per condemnar les idees i la praxis revolucionària. Nin simbolitza la honestedat i la incorruptibilitat de la lluita revolucionària.
Nin és actual i útil avui en dia. L'ideari de Nin ens dóna eines conceptuals i metodològiques  per afrontar amb bon peu el procés de trencament entre Espanya i Catalunya, la Consulta, el moviment catalanista amb l'ANC, el clam per la independència, la necessitat de subvertir la legalitat constitucional  del Regne d'Espanya i de foragitar la pròpia Monarquia.
Com es pot pretendre capgirar les polítiques neoliberals privatitzadores i retalladores, o avançar en una democràcia republicana a l'estat espanyol sense garantir i aliar-se amb l'independentisme rupturista de Catalunya i Euskal Herria? De quines fonts beuen els qui pretenen un estat republicà sense trencar amb la legalitat monàrquica? Les aliances i enteses republicanes actuals han de garantir el dret i la possibilitat certa de la independència per Catalunya i Euskal Herria, si és això el que aquests pobles anhelen per emancipar-se. Omplir-se la boca de dret de decidir, esmentar el reconegut Dret a l'autodeterminació dels pobles, és una fal·làcia de filisteus si alhora es condemna i nega la capacitat d'independència unilateral i rupturista de la legalitat espanyola.
El fonament d'una orientació ferma republicana, per tant revolucionària, la trobarem amb Andreu Nin, fidel divulgador de Lenin. Els adoradors temorosos de l'estat, burgès i monàrquic per més senyes, beuen d'altres fonts.
A la primera taula a la Virreina, tindrem l' historiador Pelai Pagès. La tesis i obra historiogràfica de Pagès és cabdal perquè el coneixement de Nin sigui una eina imprescindible per enguany.
"Andreu Nin. Una vida al servei de la classe obrera". Pelai Pagès i Blanch. Laertes. 2009. És la segona versió fruit de la tesis de Pagès. La gent jove trobarà tot un món de compromís, revolució, cultura i cosmopolitisme.
Parlant d¡ell mateix en Pelai Pagès ens diu al llibre: Per a una persona jove , amb una dosi important d'idealisme, la figura de Nin era paradigmàtica". "Nin segueix essent un personatge que ha trencat barreres en el temps i en l'espai". (no podíem sospitat) "és que Nin s'ha convertit en una de les poques personalitats històriques dels anys 30 que encara segueixen despertant interès". "La necessitat de Conèixer Nin i la història del POUM i de la guerra civil (va molt més enllà del seu assassinat), es pot relacionar en primera instància, a la necessitat que segueix experimentant la nostra societat de conèixer en tots els seus aspectes què fou i què va representar la guerra civil i el pes que encara posseeix en la nostra actualitat (...) Nin -el que implica el seu pensament, la seva trajectòria i el seu llegat- encara pot representar un referent de futur per construir la utopia, que avui sembla més necessària que mai".

Sobre el tema:

No hay comentarios:

Publicar un comentario