11/2/13

El pacte que proposa el president Mas frenarà la corrupció?


La cimera contra la corrupció de Mas ha estat un fiasc. Paraules per enrededar al personal sense cap decissió ni fet en concret. És palès que el president Mas hauria de començar per CiU, tant CDC (Oriol Pujos) com UDC (els acòlits de Duran i Lleida)  estan ben pringats. A la carta de L'Aurora tracten aquest assumpte de la corrupció inherent al sistema social.
La corrupció que apareix del PP i dels seus càrrecs electes, la de la UDC i la del seu Secretari General - Duran i Lleida- , la de CDC amb la família Pujol, i una llarga llista de càrrecs municipals i parlamentaris, ha provocat la desconfiança generalitzada amb la classe política i les institucions. Es donen fenòmens socials com les concentracions espontànies i massives a les portes de la Generalitat i a la seu del PP. El règim s’ensorra aquí, i a Madrid.
Per donar-hi una resposta, el govern de Mas convoca una cimera institucional per buscar idees “per tal d'afavorir les bones pràctiques i re-instaurar el clima de confiança entre la societat i les institucions'” El resultat de la cimera ens el podem imaginar: una sèrie de mesures de caràcter tècnic, encapçalades amb el títol “més transparència” que tindran com objectiu convèncer a la ciutadania, que, d’ara endavant, ja no passaran més aquestes coses. Presentaran com a solució al problema, una normativa que permeti l’accés públic dels balanços econòmics dels partits i el seguiment pressupostari de l'administració. Com a contrapartida, elevaran el sostre legal de les donacions empresarials als partits; i legalitzar d’aquesta manera els complements salarials que rebien els principals dirigents polítics. No faltaran els discursos prometen la “regeneració democràtica”.
Nosaltres estem d’acord en la decisió dels parlamentaris de la nostra coalició de no participar en la cimera. Com a previ, exigeixen la dimissió dels càrrecs parlamentaris de CiU imputats en delictes de corrupció: Oriol Pujol, Xavier Crespo, Duran i Lleida... Sense aquesta conseqüència, les promeses de regeneració que fa el president Mas són cortines de fum.
Amb tot, considerem que cal posar en el centre de la repressió als corruptors. Penalitzar-los amb greus penes econòmiques i repressives. No es tracta d’un delicte econòmic, sinó contra la propietat pública; molt més greu que els delictes contra la propietat privada. Però tots veiem que la realitat mediàtica i judicial és tot el contrari.
Si no hi haguessin empresaris, grups empresarials, financers i especuladors que regalen milers i milions d’euros a les autoritats i als partits polítics per canviar les normatives sobre habitatge, sobre contractació, sobre concursos i obres, els delites per corrupció baixarien a uns percentatges suportables. Però la perspectiva d’obtenir rendibilitats superiors al 500 %, sobre el capital invertit, i sense un risc legal dissuadiu, propicia el sorgiment d’una plaga d’empresaris i banquers corruptors.
En el cas Gürtel, un cas extrem, descarat i cínic, els empresaris implicats ho són per tràfics d’ influències, un tipus de delicte que fins ara el Tribunal Suprem encara no s’ha pronunciat, i per frau fiscal o blanqueig de diners.
Moltes de les lleis o normatives que s’ han aprovat, justificant-ho amb “la llibertat de mercat”, són producte de la corrupció. Corrupció i “ llibertat de mercat”,(aquesta entelèquia que s’ha inventat el neoliberalisme) van lligades com causa i efecte; com el tabaquisme i el càncer de pulmó. Si reduïm el tabaquisme i disminuirem el nombre de malalts de càncer de pulmó. Si es regula l’activitat econòmica i les relacions laborals ; disminuirà la corrupció. Barcelona, 7 de febrer de 2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario