14/6/10

El vot dels diputats/des i el projecte de moviment d’EUiA

Amb els tambors de vaga per part sindical, per esmolar les raons, reflexionar sobre la necessària coherència política per construir un referent d’esquerres des d’EUiA amb una estreta relació amb el moviment sindical combatiu, el corrent Bastida d’EUiA es trobarà aquest dissabte dia 19.

Aquesta és la convocatòria.

19 de juny, Trobada Assemblea de Bastida d’EUiA

La crisi econòmica i financera, els atacs especulatius financers contra l’economia productiva, la subordinació de la política al mercat capitalista, l’atac combinat del neolliberalisme, les agències de qualificació del deute, el FMI i el Banc mundial especialment contra els països governats per la socialdemocràcia (Grècia, Portugal, Espanya), la submissió d’aquesta acceptant totes les retallades socials i laborals i l’anàlisi de les diferents respostes obreres vehiculades pels sindicats; han fet aflorar també les contradiccions dins les organitzacions que es reclamen d’esquerres, transformadores, alternatives o revolucionàries.

A Catalunya, el Govern d’Entesa ha aprovat un decret-llei per adaptar el decret del govern ZP que es centra en una rebaixa de sous del sector públic, congelació de plantilles i congelació de les pensions. A Catalunya la retallada salarial s’ha agreujat doncs també s’aplica al conjunt d’empreses públiques, la qual cosa és un atac a la negociació col·lectiva.

El Decret català ha comptat amb els vots a favor de la coalició ICV-EUiA, això ha comportat un important debat a les dues organitzacions que podríem resumir en una pregunta: com és possible que una coalició que es presenta com defensora dels drets i les condicions de vida de les classes populars, voti a favor d’una retallada de salaris que comporta de retruc un atac a la negociació col·lectiva o de la congelació de les pensions, retallada que ha estat dictada pel sancta-sanctorum del neo-lliberalisme i que exigeix nous atacs a les pensions, als drets socials i laborals amb la reforma que prepara per Decret el govern de Madrid. Quin sentit té que unes organitzacions que es reclamen transformadores, anti-capitalistes, alternatives.... estiguin en un govern que empitjora les condicions de vida al dictat del Banc mundial i la Comissió europea.

La direcció d’ICV i d’EUiA han fet un argumentari sobre com el Decret català és millor que el decret ZP: augment del tram de l’IRPF a partir de 120.000€ a partir de 2011; no es congelarà la plantilla... Van descartar fer front i oposar-s’hi mitjançant recursos judicials i parlamentaris. Dues terceres parts de la direcció d’EUiA, i els parlamentaris, ha posat com argument suplementari la necessitat de no posar en crisi el govern, perquè no guanyi CiU, cosa que no volem ningú i menys els sindicats. Com a conseqüència els parlamentaris d’ICV-EUiA han votat a favor del Decret-Llei presentat pel govern Montilla.

Aquest vot favorable al Decret NO ens representa a la gent de Bastida, ni a molta gent d’EUiA.

Bastida és d’EUiA, ha nascut per enfortir EUiA i reforçar el sempre a l’esquerra, la mobilització i la lluita, els vincles amb els moviments socials. Hem influït i construït lleialment, amb la crítica honesta i combativa, com a direcció d’EUiA en la majoria. Després del vot favorable parlamentari d’ICV-EUiA, ens cal reflexionar si és necessari un canvi dins d’EUiA. Cap on s’ha d’orientar, com podem reforçar la mobilització obrera i amb quines aliances. Per debatre d’aquests aspectes i d’altres de la tàctica de Bastida a EUiA sobre el projecte de moviment d'esquerres, convoquem una TROBADA ASSEMBLEA DE BASTIDA, el proper dissabte 19 de juny a la seu nacional d'EUiA de 2/4 de 10 a les 14h. Naturalment està oberta a amics i amigues d’EUiA que vulguin debatre a fons, doncs aquesta reflexió sabem que està present en els debats a tota EUiA.

Amanda Martínez Hita, David Companyon Costa, Àngels Tomàs Gonzalo i Francesc Matas Salla, Membres del Consell i de la Comissió Nacional d'EUiA.

3 comentarios:

  1. Hi ha alguns que fa temps que hem estat massa sols. No vam compartir que s'assumis la Conselleria d'Interior,que es volgués blindar la coalició(haviem d'anar per separats a les europees) i que no haguem estat més clars en la denuncia dels causants de la crisi,els especuladors i el sistema.Es l'hora de parlar per reprendre l'esperit fundacional d'EUiA,la confluencia de l'esquerra anticapitalista, roja i republicana a Catalunya. Es temps de refundar EUiA, de reflexionar si les draceres ens fan arribar millor a l'horitzo de la utopia posible.
    Un dia van apareixer als murs de La Paz unes pintades que deian "AHORA ES CUANDO", i el MAS va guanyar les eleccions i EVO va ser President. Companys/es, ara es quan, hem de fer front al sistema, deixem-nos de tacticisme, pragmatisme i posades en escena!!

    Salut i bon debat

    ResponderEliminar
  2. Merci Che... L'esperit i la voluntat política del debat i la reflexió és contribuir a enfortir l'esquerra des del projecte d'una EUiA moviment, on els i les representants electes, els i les dirigents, els i les diputades i regidores, els grups municipals i parlamentari propaguin i ACTUIN en coherència amb la política acordada, favorables a la gent treballadora i al projecte. El vot a favor del decret Montilla-Castells esbiaixa la coherència política i malmet el projecte.

    ResponderEliminar
  3. Per altres reflexions (internes?), i se'n poden esbinar un munt més.
    http://ramoncasanellas.blogspot.com/2010/06/resolucio-de-la-cellula-ramon_11.html
    Es dirà que no diuen res del vot parlamentari. Això forma part de la reflexió col·lectiva. Temps al temps.

    ResponderEliminar