30/8/15

Jordi López Santín: Ruptura, Sobirania constituent i República Catalana



Ja som davant de les eleccions avançades al Parlament de Catalunya. Per motius diferents, per a tothom són unes eleccions especials. Opino que el més especial que tenen aquestes eleccions, com les municipals de maig, és que es situen en un moment històric molt concret on ha crescut decisivament en moltes persones el convenciment que cal trencar amb els motllos de democràcia limitada del règim del 78 i que és possible trencar-hi. Per això, aquestes eleccions poden tenir un caràcter CONSTITUENT I RUPTURISTA. 
Amb aquest caràcter van començar els moviments de confluència política ja fa un temps i han quallat de manera diversa. A les municipals amb Barcelona en comú i altres candidatures de confluència. Es va demostrar que es podia guanyar i es va guanyar a Barcelona i a ciutats importants de Catalunya.
Ara la confluència que ha estat possible forjar es diu CATALUNYA SÍ QUE ES POT. Si alguns no han volgut ser-hi, tindran els seus motius molt respectables. Però la candidatura que representa aquest impuls és, sense dubte, “Catalunya Sí Que Es Pot”.
https://jordilopezsantin.files.wordpress.com/2015/08/logo-si-que-es-pot.jpgHi sóc al moviment i a la candidatura, doncs, en PRIMER LLOC, perquè és el moment d’iniciar a Catalunya un procés de ruptura amb el què han significat 37 anys de règim monàrquic que han negat al poble, a les persones treballadores, a les classes populars, exercir el seu DRET A DECIDIR sobre tot el que fa referència a les seves vides: Sobre la forma d’estat i la possiblitat de forjar una REPÚBLICA CATALANA que trobi maneres de relacionar-se amb llibertat i igualtat amb la resta de pobles de la península. Sobre la relació de classes dins d’aquesta República i el seu estat social, els serveis públics i les condicions que la República ha de garantir a la ciutadania de Catalunya, la IGUALTAT en una paraula. Sobre la QUALITAT DEMOCRÀTICA d’aquesta república, on la ciutadania tingui responsabilitats col·lectives i no es limiti a exercir cada quatre anys un vot amb alternatives limitades.
https://jordilopezsantin.files.wordpress.com/2015/08/tancat-per-vaga-general.jpgEn SEGON LLOC, perquè “Catalunya Sí Que Es Pot” representa la continuitat i la possibilitat de confluència de diversos moviments populars, uns que venen de molt lluny i altres que van nèixer en lluita contra les polítiques d’austeritat i la gestió antipopular de la crisi que han fet els governs espanyol i català els darrers anys. És continuitat del SINDICALISME que s’ha oposat a la Reforma Laboral, del 15-M que va mostrar el dèficit democràtic del règim, de les MAREES i PLATAFORMES que han defensat amb ungles i dents els serveis públics, el bé públic, el dret a la sanitat, l’ensenyament i l’habitatge, dels MOVIMENTS VEÏNALS que lluiten per la vida digna als barris. I també, amb tota la convicció, del moviment massiu de catalanes i catalans que van ser menytingudes pels poders judicials i legislatius de l’Estat Espanyol i van sortir al carrer en un exercici plenament democràtic per exigir l’exercici de la SOBIRANIA POPULAR sobre la seva relació amb l’estat.
https://jordilopezsantin.files.wordpress.com/2015/08/dret-a-decidir.jpgEn TERCER LLOC, perquè “Catalunya Sí Que Es Pot” preten un CANVI DE GOVERN A CATALUNYA. Aquesta candidatura vol que hi hagi una majoria d’esquerres al Parlament de Catalunya que governi i canvii radicalment la política dels governs d’Artur Mas i de CiU. Mentre les organitzacions, moviments i persones que integrem #CatSíQueEsPot protagonitzàvem la protesta contra la política del govern del PP amb vagues generals, concentracions, accions directes contra els desnonaments, el tancament de centres sanitaris i educatius, Artur Mas aprovava la Reforma Laboral, la Llei d’Estabilitat Pressupostària i totes les mesures restrictives que han posat el poble de Catalunya contra les cordes i en una situació de precarietat social extrema. Durant la primera legislatura va governar Catalunya amb el suport del PP i després amb vergonyants suports a la seva política antipopular per part d’ERC. La REPÚBLICA CATALANA que volem construir no pot venir de la mà d’aquesta política sinó d’una majoria d’esquerres, de canvi a favor de les classes populars, de les treballadores i treballadors, de la classe mitjana empobrida durant els últims anys, dels joves que han estat foragitats del mercat laboral, de les dones que han vist reduida la seva autonomia personal.
https://jordilopezsantin.files.wordpress.com/2015/08/lluis-rabell.jpgEn QUART LLOC, perquè la candidatura de “Catalunya Sí Que Es Pot” l’encapçala Lluís Rabell, una persona íntegra i lluitadora, activista des de sempre de moviments socials i veïnals. I perquè la llista és plena de tantes companyes i companys de lluita al sindicat, al carrer, als moviments feminista, veïnal, internacionalista: Joan Coscubiela, Joan Josep Nuet, Núria Lozano, David Companyon, Gemma Lienas, Albano Dante, Lola Castro, Assun Franquesa, Marta Ribas, la Sara Vilà de Lleida, la meva companya de treball Mari Luz García de Catalunya Ràdio…En fi, totes i tots fins a 135 que exemplifiquen aquest impuls de confluència per guanyar.
Hi ha motius més directes com a treballador de TV3 i de la CCMA o com a veí de Ciutat Vella de Barcelona que seran motiu d’altres escrits,
De moment, aquests són clars. ENDAVANT, SÍ QUE ES POT, SÍ SE PUEDE.
Barcelona, 25 d’agost de 2015
#CatSíQueEsPot, @catsiqueespot


1 comentario: