21/8/15

Cròniques palestines. Dia 4. Segons en Baaha (el nostre guia)...


Cròniques palestines. Brigada 2015 de Pau Sempre. Dia 4, dimecres, 19 d’agost de 2015.

Segons en Baaha (el nostre guia) avui era el dia més avorrit dels 15 dies, però la veritat és que ha estat un dia molt entretingut i hem après moltes coses. Intentarem explicar-les el millor possible perquè ens ve molt de gust compartir amb totes vosaltres el que hem viscut.
Aquest matí quan ens hem aixecat ens hem dirigit cap a les afores de Betlem. Hem anat a una reunió amb l’ Autoritat Nacional Palestina. Ens ha rebut el governador de Betlem, és la màxima autoritat dins d’ aquesta regió. Fa uns 20 anys de la creació de l’ Autoritat Nacional Palestina però sempre ha estat d’ especial rellevància la ciutat de Betlem per la seva implicació política i històrica.
La ciutat de Betlem rep de forma constant i permanent atacs per part de colons israelians. Actualment, hi ha uns 130.000 colons que han creat assentaments al llarg de tota la ciutat. El governador ens ha destacat que la seva resistència sempre és pacífica davant d’ aquesta situació.
Hem percebut al llarg d’aquests dies que una gran part de la població palestina es troba desencantada amb el rol que desenvolupa l’ ANP i això genera una forta fustració entre la societat palestina. Hem preguntat per aquesta problemàtica al representant, i ens ha dit que són conscients d’ això, però també ha defensat que ells fan tot el possible utilitzant els recursos que tenen disponibles.
En general ha estat molt interessant però si que hi ha quelcom important, remarcar el formalisme que ha tingut aquesta visita. Posteriorment, hem tornat al hostal i hem tingut un petit descans.
Cap a les 12 del migdia ha vingut a trobar-se amb nosaltres, Mohamed Jafari, un refugiat, activista i membre de Fatah. Ens ha explicat que té 6 membres de la seva que han mort, i entre ells, el seu tiet que va morir en vaga de fam.
Tots teníem moltes ganes de tenir una reunió amb un partit polític, això ha fet què hi hagués molta atenció per tal d’ intentar clarificar certs dubtes sobre el funcionament dels partits polítics a Palestina.
Ens ha explicat que la Organització per la Alliberació Palestina es va constituir entre diferents partits l’ any 1985. Els partits havien d’ estar d’ acord en dos punts principals: primer de tot, involucrar-se en la lluita militat per Palestina i com a segona condició el que fos agafat per la força hauria de ser alliberat per la força. La OLP està reconeguda com a legítima representació del poble palestí a la comunitat internacional.
Posteriorment hem parlat de Hamas ( partit que no forma part de l’ OLP) i de la seva posició política. Ens ha comentat que degut a la frustració que viu la gent a Palestina, s’ha produït un moviment cap aquest espectre més conservador.
Finalment, ha sentenciat dient que mentre Palestina segueix respectant els acords de pau, Israel ho aprofita per seguir ocupant i colonitzant el territori palestí.
Després d’un petit descans, de nou al mateix hostal on ens allotgem han acudit dos representants de dos sindicats estudiantils diferents per explicar-nos el funcionament de l’educació universitària a Palestina i la funció vital d’aquests sindicats on aproximadament un 70% d’estudiants hi estan adherits. L’ajuda que ofereixen és tant econòmica (subvencions, material escolar...) com de conscienciació de la realitat palestina i d’ajuda genèrica ja que les universitats a Palestina esdevenen autèntics espais de suport.
De fet, el govern israelí, conscient d’aquest fet i de l’existència d’una majoria de població jove palestina, ataca aquestes militarment, arrestant estudiants amb falses acusacions, tancant checkpoints per tal que no puguin arribar a la universitat.
Per acabar aquest dia tan intens de reflexions polítiques hem anat a passejar per un poble preciós d’un desert prop de Betlem on hi havia el monestir de Mar-Saba. Així doncs, hem pogut descansar la ment gaudint d’un preciós paisatge habitat per comunitats beduïnes.
Us enviem tota la nostre energia i felicitat!!
Visca Palestina lliure!
Anna i Carlota

No hay comentarios:

Publicar un comentario