24/8/15

Cròniques Palestines. Dia 5: primer dia a la Vall del Jordà


Cròniques Palestines. Brigada 21015 de Pau Sempre. dimecres, 19 d’agost de 2015
Dia 5: primer dia a la Vall del Jordà.
Tot i ser el dia de marxar cap a la Vall del Jordà, ens hem aixecat d'hora per poder fer la maleta i de pas gaudir de l'oportunitat de visitar el Mehwar Center. Ens ha rebut la directora del centre, una dona encantadora de nom Linda. Aquest centre es va construir al 2007 finançat per la cooperació italiana i després el va assumir el ministeri d'assumptes socials palestí, subvencionat alhora per la autoritat palestina.
El centre dóna atenció a dones que per motius de violència domèstica, matrimonis de convenciència i families desestructurades han hagut de deixar les seves cases. Hi ha doble casa d'acollida, una és la casa de residencial i l'altre un centre obert on poden realitzar activitats tals com: lleure, formació, etc. També hi ha tallers molt interessants per treballar la prevenció que inclouen nois per tal que tinguin un nou punt de vista sobre el tema de gènere. Això és degut a que els denominats crims d'honor (quan una dona se suposa que ha tingut relacions sexuals abans del matrimoni, i per això la poden arribar a matar) també són executats per germans de la dona afectada.
El centre no té capacitat per detectar casos, llavors les dones arriben derivades de denúncies prèvies fetes a la policia, serveis socials o també arribar pel seu propi peu. La capacitat del centre és per 35 dones (en cas de molta demanda es dervien al centre de Nablus, on conjuntament amb el de Jericó constitueixen el referent de suport a les dones maltractades a Cisjordània) y les professionals consten de entre 15 i 20 treballadores. Aquest centre està dotat d'una llar d'infants per acollir els fills de les beneficiàries de centre.
Partim del centre ja en direcció a la Vall del Jordà, un trajecte d'aproximadament una hora on hem pogut contemplar desde oliveres tallades per l'exèrcit israelià (al·legant que darrera d'ells es podrien amagar milicians palestins), cases beduïnes i el mar mort.
Ens rep un dels responsables del Jordan Valley Solidarity Movement, en Rajid. Aquesta, és una organització fundada l'any 2003 amb l'objectiu de lluitar a l'accés a l'aigua corrent, donar suport a camperols de la zona, reconstruir cases enderrocades per l'exèrcit israelià i centres que donen servei a la comunitat com: centres mèdics, centre de dones i donen formació a joves sobre dret internacional i legislació israelí. La seva pàgina web, per a consultes és jordanvalleysolidarity.org
El 93,4% de la Vall del Jordà es troba dins de l'àrea C (àrea de control israelí), hi ha 34 assentaments i casi el 60% del territori és zona militar. Abans de 1967, en aquesta zona hi havia 250.000 palestins i una gran activitat agrícola i ramadera, es produia formatge, mel, fruites etc. Aquesta producció s'exportava a Europa i Jordània, però després de l'invasió de Israel a aquesta zona al 67, els israelians van matar a molta ramaderia, van monopolitzar els recursos hídrics acabant amb els recursos econòmics de la zona. Aquesta situació empitjora encara més després dels acords d'Oslo, on comencen a destruir cases, procés que encara avui afecta tota la vall del Jordà.
De fet hem tingut l'oportunitat de visitar una família a la qual li han destruit la casa en més d'una ocasió. Gràcies a la cooperació internacional i ajut de la pròpia comunitat, han aconseguit recuperar el suministre d'aigua i electricitat. La casa de la família es troba situada entre una colònia, un check point i una base militar, ells tenen posada la bandera palestina a crit de “resistiré fins que me mori”. Una família que sempre amb un incondicional somriure ens ha ofer te, aigua i mel (de producció pròpia).
Finalment retornem a la base de la organització on ja hem començat els treballs de reconstrucció. Ens hem dividit en dos grups, el primer s'ha dedicat a posar capes de fang a les parets interiors d'una pròxima casa de dones; el segon grup s'ha dedicat a fer totxanes, aquestes, fetes de aigua, sorra i palla han de secar sota el sol un dia o dos per a ser utilitzades.
Estem cansats, bruts i plens de fang, però amb molta il·lusió de poder contribuir a refer les llars palestines de la Vall del Jordà.
Seguim demà a partir de les 4 de la matinada!
De la Brigada 2015 a Palestina de Pau Sempre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario