6/3/14

Clarificació política a les primàries d'EUiA


Dues són les candidatures anunciades a les primàries d'EUiA amb els corresponent avals. Toni Barbarà proposat per Gregorio Belmonte; Mireia Rovira promoguda pel PSUCviu, presentada pel seu secretari general Alfredo Clemente. Al Consell Nacional extraordinari d'EUiA d'ahir al vespre es va suspendre el Referèndum previst que proposava a Gerardo Pisarello, es va confirmar la realització de eleccions Primàries, i s'acordà un temps fins dilluns per treballar per una candidatura unitària basada en la política actual d'EUiA*. Diverses veus varen demanar claredat política, de manera que el promoure una candidatura unitària no es convertís en un pacte tècnic, entorn a persones i entre corrents o partits, on es relegués i confonguessin les diferents posicions polítiques confrontades. En aquest Consell vaig defensar una candidatura plural i clarificadora a les primàries d'EUiA. tot i fent-me ressò de la proposta de "Prou Tacticismes", "Fora el pasteleig", "Democràcia plena".
Passo la intervenció que vaig exposar sense ser literal.
Ara Primàries. Toca Primàries. El Referèndum ha quedat superat. Sí, no farem el Referèndum, doncs era per demanar a Gerardo Pisarello que fos el candidat a esdevenir eurodiputat. Ara ja no ho pot ser i en bona lògica Pisarello ha declinat.
Com molts i moltes de vosaltres tinc el cor partit, dividit. Hem aconseguit una candidatura per les eleccions europees plural i potent,d'aliances, impulsada per IU; aliances que han estat la política d'EUiA i en les que hem contribuït de forma significada. Al mateix temps EUiA ha quedat exclosa dins aquesta llista entre les probabilitats d'aconseguir diputat o diputada. Aquest fet negatiu ha estat per consideracions polítiques a més de concretar-se per la mecànica dels vots. Companys, companyes, hem perdut. Això dol. Ens cal digerir que hem perdut. Tanmateix defensarem i farem campanya per la candidatura amb Marina Albiol, Willy Meyer, ICV, CCOO, Anova, CHA, Javier Couso i tothom.
Hi ha companyes i companyes que posen tot l'accent als procediments del perquè ha passat això. "S'ha fet malament i x això s'ha perdut", "Si s'ha perdut és que s'ha fet malament", "No es podia aconseguir amb Gerardo Pisarello", Pisarello no hauria de declinar". Es demanen responsabilitats. Focalitzem bé les responsabilitats, el procediment i l'orientació política. El coordinador d'EUiA no ha fet cap aventura i molt menys ha estat sol. Assumeixo la meva responsabilitat en el que m'ha pertocat fer i en el perdre. També assumeixo responsabilitat en la política, que en bona part ha guanyat en les aliances, i en canvi en la part catalana ha resultat molt dolorosa, doncs EUiA ha perdut un lloc a la llista amb possibilitats d'eurodiputat/da.
Cinc vots més a la votació de les llistes hi EUiA haguéssim guanyat! Seria ben diferent en els fets, oi? però similar en el contingut del xoc polític entre IU i EUiA.
Ens hem de plantejar... Què és EUiA? Què volem d'EUiA? Quines perspectives tenim EUiA? EUiA és IU a Catalunya? EUiA és una sucursal d'IU? O EUiA és una entitat moviment català sobirà i autònom que comparteix amb IU, amb un Protocol pel mig entre dues forces polítiques sobiranes? Totes les opinions són legítimes ans la realitat sobirana d'EUiA és concreta, és des d' ella que hem de lluitar.
Ara bé, el cop tant punyent sofert per l'estratègia política d'EUiA, a Catalunya, Espanya i Europa, pot ser un element que ens permeti reflexionar profundament per clarificar què som i quina orientació política establim i quin camí fem.
El company Toni Campos ha fet un clam d'aportació a aquest Consell; me'n faig ressò; diu "Prou Tacticismes", "Fora el pasteleig" (ell diu "Mori"), "Democràcia plena". Ho faig meu. Transparència i claredat en el debat polític. Una política clara i uns mètodes transparents i democràtics per a tothom, sense tics i trucs maldestres de capelletes ni familietes.
Treballem i compartim la política. Així la confusió minvarà. La política i els mètodes s'endreçaran. Ens cal ara unes primàries clarificadores de la política adoptada per EUiA. Per tant ens cal una candidatura plural i potent que assumeixi i defensi fil per randa la política d'EUiA. Tothom es pot presentar i interpretar aquesta política. Tothom pot discrepar i defensar altres polítiques, I tant que si! En aquesta candidatura plural i potent, meridiana en la política, poden ser-hi moltes persones dirigents i de la base d'EUiA.
Cada candidatura anunciada, cada persona proposada, ara, respon a estratègies o propostes polítiques variades i diferents, fins i tot ben contradictòries i també oposades. Sitaució que fa positives i interessants les primàries. De fet hem vist aquestes propostes i perspectives diferenciades des de la 6a Assemblea d'EUiA, en les actituds i polítiques davant el procés de consulta a Catalunya, a la mobilització, a la Conferència política i als Consells Nacionals. És lògica i legítima la diversitat, necessària pel debat, el diàleg, la discrepància i els acords. Ara és un bon moment per debatre, doncs les diferents candidatures permeten avançar en una clarificació política. La Consulta ens trenca o no ens trenca a EUiA. La República catalana o ha de ser només l'espanyola. La decisió popular ha d' acceptar-se i esdevenir legal o què? Treballem a favor del procés català o l'ignorem i ens hi posem a la contra?
La 6a Assemblea d'EUiA va ser amb el Nou espai català d'esquerres i l'aliança entre federalistes, sobiranistes i independentistes; la idea d'un tipus de Syriza catalana, les relacions i acords amb la CUP, Anova i EH Bildu o Sortu. La Conferència política "Per un Projecte constituent pera Catalunya", amb la Consulta "Si o Si" i una República catalana, amb les concepcions de federació lliure amb els pobles d'Espanya, per la ruptura democràtica de la Constitució de 1978 i de la Monarquia amb el sistema bipartidista entre el PP i el PSOE. L'acord del Consell Nacional i la defensa tant de la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya, com de la Pregunta concreta pactada entre els partits parlamentaris per la Consulta. L'acord amb el concepte i treball per la Convergència social i el Bloc Social i polític, així com un procés constituent democràtic republicà arreu de l'estat. I Europa? Doncs una òptica europea per Catalunya i Espanya, amb una òptica catalana vers Europa, orientació expressada amb el mascaró de proa que representa Alexis Tsypras de Syriza. En fi, aprendre de l'èxit de l'Assemblea Oberta "Ara és demà", per una obertura amplia, evitant limitar-la a quelcom instrumental, per avançar cap a acords tipus AGE (Alternativa galega d'Esquerda) a la nostra terra.
És lògic i normal les discrepàncies. Per tant que cada candidatura defensi amb honestedat i claredat els acords i els desacords amb aquesta política; per tant quina estratègia volen, quin lloc, funció i perspectiva per EUiA. Companyes i companyes candidats i candidates, cadascuna i qui les presenta i defensa... parlem de política! I tothom que compartim política, estratègia i concepció d'EUiA fem una candidatura plural i potent clarificadora.
Ens convé coherència i il·lusió en la política amb el cor a la ma.
Bona nit.

* De la Resolució del Consell Nacional extraordinari d'EUiA de 5 de març de 2014: "7. EUiA treballarà per a reforçar i desenvolupar els acords col·lectius i les polítiques aprovades a la 6a Assemblea i a la Conferència Política i per a reforçar totes les tasques executives en el sentit de les polítiques acordades. Aquest Consell Nacional insta al conjunt de persones i sensibilitats d'EUiA a treballar per un acord de llista unitària i en el cas de no ser possible a expressar democràticament en primàries les persones que han de representar a la llista electoral europea la política de la nostra organització".

No hay comentarios:

Publicar un comentario