3/1/12

A voltes amb la sisena

Què se'n vol de la sisena assemblea? Què convé? Què podem fer? Quina orientació? Quin moviment, mètodes, equips?
Una de les coses que guanya simpaties és l'empoderament de les persones afiliades i les assemblees, amb la implicació de la base social que fa camí amb EUiA.
Per aconseguir-ho convé establir una metodologia participativa, oberta i transparent, en diàleg i consens que complementi varietat i unitat; una comunicació interactiva en xarxa podria permetre que les assemblees formulin les necessitats i propostes polítiques. El que les assemblees expressin, tant d'opinions col·lectives comuns com les diverses, han d'esdevenir en orientació i mobilització, des de l'estructuració del moviment i la seva dinamització.
Sobre què podria tractar i consensuar l'assemblea? Esbosso uns primers elements, a compartir amb les diverses visions existents.
Un projecte d'esquerra nacional catalana. Arrelada a la terra, les empreses i els centres d'estudi. Una esquerra treballadora, dona, jove, immigrada. Un moviment que aplegui a la ciutadania que viu del seu treball de diferents segments socials i a la joventut estudiantil. Un moviment social d'esquerres en el que també s'incloguin la gent emprenedora i de la petita empresa colpida per la crisis i les imposicions del capital financer. Aquesta esquerra ha de fer bandera de la causa social i laboral, com de la causa democràtica de la llibertat de Catalunya (dret d'autodeterminació i a la separació) en tant que poble i nació.
Quins eixos polítics i d'acció per la propera etapa? Centrar alguns generals. Fonamental sobre la necessària unitat contra les retallades i la crisi, per unes polítiques que afavoreixin a la gent treballadora i més modesta. Sobre la involució en drets socials i democràtics.
Un esquerra fraterna, federal i cor-responsable, amb les esquerres de l'estat espanyol -de forma preferent amb IU, però també amb Amaiur, BNG i ERC- i les europees -amb el PEE, alhora amb les esquerres anticapitalistes i ecologistes-.
Quines aliances socials i polítiques. Tipus de coalició. Superar la sopa de lletres i l'instrumentalitat electoral, ampliar-la a representacions de la immensa majoria de gent d'esquerres per permetre crear teixit social consistent que planti cara a l'hegemonia de la dreta catalana i espanyola. Una coalició igualitària en consens, llibertat d'expressió, sense imposicions de predomini d'unes parts limitant les altres.
Reiniciar EUiA. Primer fer esquerra social bàsica, segon construir moviment "EUiA" , tercer forjar coalició àmplia i fraternitat a l'estat i europea. Treballar a fons amb el sindicalisme, aprendre i incorporar metodologies i valors de la indignació assembleària del moviment 15 M, girar vers els organismes, casals, ateneus, espais, centres i assemblees de jovent, amb la important component del sentiment independentista. Estudiar les experiències d'obertura i confluència tipus Ateneu Roig, Espai Obert, i moltes altres.
Metodologia -funcionament- assemblees i coordinacions, locals i generals. Electes parlamentaris, regidories, responsables a la gestió pública (municipal o governamental) en funció de les assemblees, de l'orientació i coordinacions del moviment de les assemblees, millor que el moviment en funció de les decisions que provenen de les institucions a través de les persones electes. Superar les quotes i el regim de quota majoritària que redueixi la vitalitat i l'expressió real del moviment, amb equips i coordinacions paritàries, compartides, participatives, dialogants, de posició política i d'acció en consens.
Balanç de l'experiència dels 7 anys de les esquerres al govern de la Generalitat. Utilitat i límits de la gestió tant governamental estatal, autonòmica, provincial, comarcal o municipal local. Situació actual del PSC, ERC, ICV-EUiA, EUiA. Perspectives d'alternatives a les expressions polítiques de la dreta catalana i espanyola. Com conformar un bloc coherent i creïble que incorpori les lliçons de la gestió política governamental.

No hay comentarios:

Publicar un comentario