19/4/10

Aprendre de les Repúbliques

Al sopar republicà de Rubí. Foto de Pepe.


14 d’abril. Soc molt content d'estar avui a Rubí entre totes i tots vosaltres. Ben acompanyat a la taula, entre la Marta, presidenta d'Iniciativa, i la meva dona, Montserrat.

Com a Rubí, arreu de Catalunya i de l’estat hi ha celebracions republicanes. En un sistema de Monarquia parlamentària ens hem d’anar aplegant:

Visca la República!

El mateix dia 14, estava aquest any a Madrid, amb un acte del Grup europarlamentari de l’esquerra europea (GUE). Ho varem aprofitar per la celebració.

Hi ho varem fer junt amb l’heroïna sahrauí Aminattou Haidar i l’ambaixador de Cuba.

El Sàhara i Cuba són una bona companyia per homenatjar la República. Ens plantegen reptes democràtics pendents.

En un cas un procés de descolonització incomplert, amb una ocupació d’un altre estat monàrquic, alauita, del Regne del Marroc.

En el Cubà, es va agrair a l’esquerra europea i a IU i EUiA el suport contra la “Posició comú” de la UE i la lluita contra el bloqueig estadounidenc. Al Senat, EUiA, Joan Josep Nuet, ha jugat un paper important contra aquesta "Posició comú" amb Cuba, inèdita contra un país, i fruit del boqueig.

En el dos casos es tracta d’una qüestió profundament democràtica dels Drets dels pobles i de Drets Humans.

Aquesta mateixa setmana s’ha aconseguit una victòria popular, en la que Catalunya i ha estat ben implicada, amb el suport d’EUiA des del primer moment. La sentència sobre el diari i els directius d’Egunkaria ha estat d’absolució. Tots els indicis i acusacions i imputacions sobre relació o formar part d’ETA i de l’acció terrorista, ha esta titllada de falsa. 7 anys de mentires contra la llibertat d’expressió i premsa en basc! Otegi està a la presó per la mateixa perversa doctrina que tot lo basc i un reguitzelll d'indicis s'admeten com a probes de terrorisme i de formar part d'ETA i el seu entorn, la doctrina Parrot, i un altre de les criatures antidemocràtiques, la llei de Partits Polítics. Una llei amb la que es perverteix la democràcia a Euskadi, i s'arriba a il·legalitzar la representació del 15 % al 20 % de la població.

En el terreny laboral, tant important per a tota l’activitat econòmica i de la població, ha estat d’alt voltatge. Els sindicats, CCOO i UGT han rebutjat per inacceptable la reforma laboral proposada pel govern espanyol del PSOE de Zapatero- Salgado-Corbacho.

El PSOE de Zapatero, parapetat a la Moncloa amb les aliances parlamentaries de la dreta catalana amb CiU, i de la basca amb el PNB, vol colar una reforma dretana favorable a la patronal. Una reforma que abarateix l’acomiadament i va contra les necessitats de la classe treballadora.

Mobilitzacions, concentracions i manifestacions en unitat d’acció sindical han permès aquest mínim cop de força, de coherència sindical.

Els sindicats han de vetllar pels interessos de la seva afiliació i la gent treballadora a l’empresa, han d’organitzar la desconfiança generalitzada amb les polítiques patronals, i amb les polítiques governamentals que fan cas a l’empresa en comptes de la gent treballadora.

Tots i totes saben el difícil què és moure la gent a l’empresa, però aquesta es la nostra tasca, i el que pot donar força a la lluita sindicalista.

L’enemic principal és el capital, la dreta, el PP i CiU. Aquest Nord cal tenir-lo ben clar. Però tenim uns governs del PSOE, i un tripartit català en el que hi participa la nostra coalició.

Cal estar en guàrdia. Hem de pressionar i construir polítiques alternatives d’esquerres. Hem de mobilitzar i neutralitzar, impedir i tirar endarrere les polítiques dretanes i privatitzadores de consens nacional, però que afavoreixen els de dalt i perjudiquen els de baix. Quant les esquerres governamentals apliquen polítiques favorables a les dretes és quan la gent s'aparta i el fenomen de l'abstenció s'acreix.

La corrupció i la trama Gurtel i la trama Millet, mostra què ens espera amb la dreta, amb el PP i CiU.

Hi ha uns embats importants de la dreta. Per una part la crisi econòmica que ens ha provocat 4,5 milions de gent aturada i una manca de perspectiva social. Els poders econòmics pretenen una sortida que els afavoreixi, nosaltres treballem en benefici dels segments treballadors i populars. Ara també tenim també el linxament del jutge Garzón per part de la dreta neofranquista incrustada a l’aparell estatal i judicial. Volen batre Garzón com a símbol, per seguir amagant els crims dels franquisme, dels franquistes i del seu cop d’estat dictatorial. I les retallades noves a l'Estatut per part d'un Tribunal Constitucional. Vaig estar en contra d'aquest Estatut, i deixo ben clar que EUiA i la coalició el va defensar i promoure, però ara cal quelcom més que declaracions, cal fomentar consciència ciutadana i mobilització per impedir més destrets foranis.

Per aconseguir mesures i sortida de crisis a l'esquerra hem de reforçar l'esquerra. A IU estem en procés de refundació de l'esquerra. EUiA recolza a IU a l'estat. Mirem entorn nostre. Molta esquerra, molt de jovent, molta gent treballadora a les fàbriques, no es referència en les persones escollides diputades o regidores, s'aparta dels partits, de les institucions, en realitat són els poders polítics els que exclouen a la gent de la participació ciutadana i política. Per manca de coherència i credibilitat, per defensar uns programes i aplicar polítiques ben diferents. Ens cal establir mecanismes, espais de trobada amb tota aquesta gent i organismes cívics i socials, a cada indret, perquè junts i juntes poden construir esquerra, amb Fòrums, Meses, Plataformes.

Per acabar. Volem, treballem per una 3a. República. Hem d’aprendre dels èxits i dels fracassos de la primera i la segona.

Volem una República...Federal...amb els drets del pobles... on Catalunya, el País Basc, Galícia, puguin decidir la relació federal o la independència. Ja es va avortar la proclamació d'una República Catalana federada amb l'espanyola el 1931.

Volem una República amb llibertats democràtiques plenes. Amb un aparell d’estat depurat a les institucions, a l’exèrcit, a la judicatura. Un estat laic sense dependre de l’ombra de l’Església.

Volem una República Social. On els serveis públics, el treball i la gent treballadora siguin el principal.

Companys i companyes, Visca la República!

Martín Pretel, coordinador d'EUiA Rubí. Foto de Pepe.



No hay comentarios:

Publicar un comentario