2/3/10

Salt

L'olla a pressió saltenca ha xiulat a plet amb virulència. Xenofòbia, racisme, inseguretat ciutadana, delinqüència, en comptes de convivència, un còctel mortal.

Seguretat ciutadana clamen un veïnatge amb vot, esperonat per un populisme xenòfob que aprofita les nefandes conseqüències de la crisi i el ressò d'una situació social insostenible, inclosa la delinqüència. El rerefons, i el fons de l'esclat veïnal xenòfob i violent, rau en l'onada migratòria, pobre i necessitada, ara encara més colpida i indefensa amb la crisis destructora del treball.

43 % d'immigració oficial en pocs anys, en un poble barri treballador de Girona. Pocs diners, pocs recursos municipals, on es necessita un pla de xoc integral. Com esmenta l'alcaldessa, Iolanda Pineda del PSC, aquests paràmetres superen el Consistori de Salt.

A uns centenars de metres, a la Girona romànica, gòtica, medieval, mossàrab i jueva, podem fruir d'un llit de riu ben guarit que fa goig. S'hi han abocat milers i milers d'euros. A prop, el Call jueu gironí, s'hi han aplicat encara més recursos europeus i internacionals. La Muralla romana s'erigeix restaurada amb esplendor.

Això està molt bé. Ans, a quin preu?

A Salt no hi arriben aquests importants recursos financers de les administracions. Al raval magrebí-senegalès de Salt, l'Ajuntament i el personal treballador social no hi poden més.

Aleshores, les mesures són excloure i foragitar la immigració, disposar d'uns minses serveis socials públics, i minvants possibilitats de treball, o adoptar l'òptica de la necessitat a ultrança d'un pla de xoc per l'acollida i incorporació de la gent immigrada?

De què serveix el Codi Penal? Com tallar de soca-rel la delinqüència que es denúncia sinó hi ha un pla d'atenció social amb medis adients suficients? L'actitud de l'esquerra resta a la defensiva.

L'olla o es descomprimeix o explotarà. Excloure, repressió, desigualtat, són ingredients fatals. Mirar vers una altra banda, fer l'estruç, no resol el greuge punyent.

El front tàcit xenòfob del veïnatge autòcton contra veïnatge nou vingut immigrat, és un camí explosiu, caldo de cultiu per a la dreta més reaccionària. La xenofòbia impregnava les proclames de l'anterior consistori de CiU amb ERC; ara el PSC i ERC no poden tornar a aquesta política.

Ens cal el diàleg, l'entesa entre una ciutadania originària saltenca i un veïnatge nou-saltenc sense drets.

Un pla de xoc amb recursos financers i humans: Treball, Sanitat, Habitatge, Educació en la llengua materna i la catalana, lleure i activitats d'oci, personal treballador mediadors socials de les diferents ètnies existents, policia de proximitat, drets de ciutadania i de vot.

Del butlletí d'EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario