12/3/10

Desmitificació de Trotski

El "Trotski. Revolucionario sin fronteras" de l'historiador Jean-Jacques Marie, és un estudi desmitificador de Trotski, de Lenin i de la revolució obrera soviètica d'Octubre 1917 a Rússia.

Jean-Jacques Marie, revolucionari francès de l'estela trotskista, ens ofereix una recerca de les grandeses i penalitats del procés històric revolucionari. Amb mirada profunda aflora i documenta les propostes, orientacions i tesis polítiques, així com la mateixa vida i relacions entre els principals líders de la socialdemocràcia russa -menxevics, centristes, bolxevics-, on no hi ha lloc pels tabús, els ídols i la idolatria, ni de cap tsar roig.

L'historiador, de manera amena i planera, permet fruir al lector, fins i tot al neòfit o al jove, que vulgui comprendre tot el nou món què es va gestar, com sorgí el procés revolucionari i el seu reflux estalinià. El Poder inèdit soviètic, l'estat dels Consells de treballadors, camperols i soldats, es va trastocar com en una mutació social i política, similar en quan el gen aleatori transforma un teixit cel·lular viu en un càncer que es reprodueix veloç i sense compassió, amb el resultat de destruir l'obra revolucionària mentre engolia els seus representants i líders.

El revolucionari Trotski viu per a les generacions enguany. Com explica Wilebaldo Solano (dirigent de la Joventut Comunista Ibèrica i del POUM durant la revolució espanyola anegada amb sang pel franquisme) la revolució i el socialisme s'obriran pas construint una nova societat, una cultura d'igualtat, uns nous homes i dones, en contra d'un caduc poder i institucions burgeses.

És un llibre gruixut que val la pena encetar i llegir.

2 comentarios:

  1. Falta que expliquis l'editorial del llibre!.

    Salut

    ResponderEliminar
  2. i do...

    MARIE, JEAN JACQUES. Ed. Fondo de Cultura Económica. 2009. Isbn: 978-950-557-812-2.

    ResponderEliminar