23/7/14

Terceres vies

Escenaris de consulta i legalitat catalana · 5
Les terceres vies tenen diferents padrins i un recorregut de poc abast.
La consulta animada per Duran i Lleida no ha gaudit ni del favor real, ni l'estatal que cercava. Resta a la reserva per treure-li la caspa si el procés del 9 N fracassa. 
La consulta a tot l'estat de Rubalcaba va ser rebutjada per Rajoy, aparcada amb la dimissió del líder del PSOE, i ignorada en el discurs del nou Rei.
La consulta amb la recent pregunta de Miquel Iceta fa un salt en el temps cap enrere, com si no haguessin transcorregut aquests quatre anys d'ençà el cop mortal a l'Estatut.
Federalistes d'esquerra estan contra l'actual consulta. FdE promouen la federalització de l'estat espanyol, via reforma constitucional; no esmenten gaire sobre la Corona. Societat Civil Catalana dóna una volta més, no són ni d'esquerres ni de dretes, el seu fi declarat és anar a fons contra la secessió, el separatisme, la independència, doncs Catalunya no ho necessita perquè en cap cas està oprimida. La seva correspondència espanyola se situa amb el unionisme anti nacionalista secesionista de "Los libres e iguales", o amb el federalisme unionista estatal de "Una España federal".
Un tret de totes aquestes terceres vies és que a més de no voler la independència, on la secessió esdevé el pitjor dels inferns, no estan gens disposades a que la ciutadania pugui decidir el que vol sobre la independència, la unió o altres tipus de relació federal o confederal.
Per aquest federalisme i unionisme el dret a decidir -a l'autodeterminació- és altament contraproduent, la sobirania ciutadana és compartida i fixada des de fa molts anys per la Constitució de 1978, l'estat únic i la Corona no són a l'abast del lliure albir dels drets democràtics individuals.
"Saber què opina Catalunya sobre la doble pregunta actual no m'interessa gens" aquesta sortida de to tan matussera d'Iceta parla prou de la qualitat democràtica, i el respecte a l'anhel i voluntat de la ciutadania, de bona part dels defensors del constitucionalisme unionista espanyol.



Escenaris derrotistes: No hi haurà consulta

No hi ha res a fer?

Terceres vies

El procés sobiranista es domesticarà i exhaurirà

Escenaris de llibertat, legitimitat i legalitat catalana: El nus gordià rau en la consulta

Legitimitat i legalitat catalana

Desacatament i desobediència

La Consulta amb legalitat espanyola o catalana

Eleccions, ruptura democràtica i procés constituent

La DUI

República Catalana

Francesc Matas Salla i Josep Ferrer Llop.

No hay comentarios:

Publicar un comentario