26/1/10

Pataleig

Pataleig amb declaracions o mobilitzar-se?

Resignació amb el nou augment al TMB?

El Tinent d'alcalde de Barcelona, Ricard Gomà, ha protestat i mostrat el seu desacord i el del Grup municipal ICV-EUiA. Això està molt rebé. A nivell de declaració ens honora. Però què fem? N'hi ha prou en picar de peus a terra?

Al començament d'any i a l'estiu s'aprofita per les pujades de tarifes dels serveis públics. Mesures ben impopulars que hom considera com inevitables, com els terratrèmols, els llamps i les tempestes (tot i que els dos últims són una meravella de la natura).

És així amb governs de les dretes però també els de les esquerres. Són elements que per a la població porta a barrejar, quan no a igualar, un tipus de govern de l'altra. S'esvaeix aleshores les connotacions de classe, doncs les mesures polítiques són, es perceben, i esbotzen les butxaques de la gent a la que es diu representar, i a la que és la base social de determinats partits polítics.

Són com a molt governs d'esquerres descolorides. La gent sofreix a desgrat i desencís unes mesures de tall neoliberal. Els problemes de la gent, la necessitat i dret al transport públic, s'haurien pogut contemplar a la llum de mesures de xoc davant d'una crisis econòmica tan greu. En comptes de fer bitllets més econòmics, i gratuïts per als segments socials amb menys recursos, i per a la gent jove, es gasten milers d'euros en perseguir com a delinqüents a la gent que procura estalviar no pagant el bitllet. És degradant quan el matón o la matona empeny el gos a que es llanci i tombi a un jove, tota una imatge de la manca de respecta a la ciutadania en els nostres temps. Els problemes de la gent es tracten en aquest cas a pura dentegada, expressió i concreció d'una violència treballada; i potser hi haurà que dirà que millor això que uns trets....

A les classes propietàries els afecten menys aquestes mesures d'augments. Poden molestar-li'n però no afecten sensiblement el seu pressupost mensual. Ben diferent és a la gent treballadora amb un sou regular per limitat, i a la que no te un sou regular, o a la que no te cap sou.

A més s'afegeix un greuge difícil d'acceptar. Els augments acostumen a ser per sobre dels augments estadístics del nivell de vida, inflació inclosa, i sobretot dels augments dels sous.

Hi ha una mobilització en curs coordinada per la FAVB. Hi ha altra gent d'esquerres que considera que a més de declaracions i gestos, necessaris, cal com a fonamental mobilitzar per aconseguir coses, entre elles una relació de forces que permeti que un govern d'esquerres apliqui mesures d'esquerres.

Del butlletí EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario