17/6/14

Una aposta Guanyem Barcelona dels barris i la ciutadania


La ciutat i capital Barcelona, sisena marca mundial en el ranking de les ciutats, ha passat l'estadi post Olímpic de "La millor botiga del món", per focalitzar-se  en el glamour i gran luxe del Passeig de Gràcia, el Port i l'Aeroport, amb una Normativa cívica ciutadana repressiva que encobreix la degradació ciutadana, en drets, treball i vida, des de l'especulació urbanística intensiva fent bandera de l'ús privat de l'espai públic.  
El Consistori de CiU, amb l'alcaldia de Xavier Trias, permet i afavoreix que es manllevi i saquegi amb avarícia cada llosa de la ciutat, fins i tot les botigues centenàries de concepció artesanal i de gran qualitat. El parèntesi convergent ha estat un malson per a la salut i la convivència a la ciutat i als barris, si més no pels seus habitats.
Les esquerres de Barcelona tenen el repte cabdal de superar aquesta alcaldia baldera que no correspon al sentir associatiu, cooperatiu, cultural, laic i republicà del cap i casal d'una Catalunya lliure i sobirana.
La consulta 9 N, les eleccions europees, Can Vies, l'abdicació i successió al Regne d'Espanya precipiten els esdeveniments.
El progrés a l'esquerra a l'estat, el sorpasso d'ERC a Catalunya, el caos i davallada del PSOE i PSC, el cataclac del bipartidisme entre el PSOE i el PP, el fenomen Podemos, son claus de canvis i nous temps.
La consulta i el procés sobiranista farà estralls, tant si s'obre pas un nou estat i la independència com si fracassa. Les possibilitats de desenllaços són molt amplies amb escenaris ben diferents. Les forces polítiques no poden seguir com fins ara. El canvi s'imposa. La renovació s'obre pas per arreu.
Les opcions polítiques amb arrels entre la població treballadora, han de posar les experiències i els principis ideològics cabdals a treballar amb els nous fenòmens de consciència i de voluntat de canvi polític.
Nous temps, noves formes, nova concepció de participació i compromís en la vida social i política ciutadana.
Coherència, credibilitat i legitimitat sorgides des del teixit ciutadà per construir i constituir les propostes i la capacitat política adient. Tothom i tota tendència, entitat,organisme i organització convé la bona disposició a participar, des de cada ideari i col·lectivitat, sense exclusions ni predominis, val a dir amb entesa unitària de compromís d'esquerres.  
Un equip entorn  Ada Colau i DESC, amb Jordi Borja, Gerardo Pisarello i Jaume Asens, amb Itziar González, Lluís Rabell de la FAVB, amb la simpatia tàcita o explícita de moviments i partits d'esquerres com EUiA, ICV, Procés Constituent, Podemos, CUP, s'ha animat a promoure una candidatura per Guanyar Barcelona.
La idea és contribuir a aconseguir foragitar a CiU, per fer unes polítiques que transformin Barcelona en l'espai de convivència de la seva ciutadania, inclosa la gent resident immigrada.
Molt camí hi ha per fer. Construir un acord plural unitari és el primer pas. Vagi per endavant la simpatia, el desig i la disposició pel bon fi d'aquest compromís.
L'Aurora s'ha fet ressò d'quest és el manifest que es presentarà el proper dia 26.
Vivim temps de canvis profunds. Aprofitant el context de crisi, els poders econòmics han emprès una oberta ofensiva contra els drets i les conquestes socials de la majoria de la població. Alhora, l’anhel de democràcia real és cada cop més intens a les places, al carrer, a la xarxa però també a les urnes.
Durant els darrers anys, multitud de moviments i iniciatives ciutadanes han denunciat l’estafa que patim i han evidenciat la incapacitat de la vella política per donar resposta a les necessitats de la gent. Aquestes iniciatives, però, sovint han topat amb l’arrogància d’unes elits que se senten impunes, que no esmenen els seus errors i que ara ens volen imposar una segona transició perquè res no canviï.
No ens podem permetre un nou bloqueig institucional des de dalt que ens deixi sense futur. Hem d’enfortir, més que mai, el teixit social i els espais d’autoorganització ciutadana. Però ha arribat l’hora, també, de reapropiar-nos de les institucions per posar-les al servei de les majories i del benestar comú.
Per demostrar que ho sabem fer d’una altra manera hem d’anar pas a pas. I el primer pas és començar per allò que coneixem de prop: l’àmbit municipal, la nostra ciutat, els nostres barris.
Barcelona és un espai decisiu per impulsar la rebel·lió democràtica que cal. En primer lloc, perquè ja disposa d’un teixit associatiu i reivindicatiu capaç de fer realitat projectes de canvi ambiciosos. Segon, perquè una rebel·lió democràtica a Barcelona no seria un fenomen merament local. Connectaria amb moltes iniciatives germanes que busquen trencar des de baix amb l’actual règim polític i econòmic. A casa nostra, al conjunt de l’Estat i a Europa.
Perquè creiem en el dret a decidir, volem decidir, aquí i ara, com ha de ser la Barcelona que necessitem i desitgem.
Volem una ciutat que promogui l’honestedat dels governants i impedeixi la connivència mafiosa entre política i diners. S’ha de posar fi a l’acumulació de càrrecs, limitar els sous i mandats, impulsar agendes transparents i establir mecanismes efectius de control dels responsables públics. Volem un nou contracte ètic entre ciutadania i representants.
Hem de trobar la forma d’aturar i revertir les insultants desigualtats que s’han produït en els últims anys. Volem una ciutat sense desnonaments ni malnutrició, on la gent no es vegi obligada a viure a les fosques o a patir pujades abusives en el preu del transport públic. L’accés a l’habitatge, a l’educació, a la sanitat, a una renda mínima, han de ser drets garantits a tothom i no privilegis a l’abast d’una minoria.
Volem una autèntica democràcia metropolitana, que obligui els representants a manar obeint. Una democràcia amb descentralització i elecció directa dels regidors i regidores de districte, amb controls socials sobre els pressupostos i amb iniciatives i consultes vinculants que ajudin a prendre decisions compartides i legitimades.
Necessitem una Barcelona acollidora però disposada, també, a plantar cara als grans lobbies financers, immobiliaris i turístics. Necessitem institucions que apostin per l’economia social i per la creació d’ocupació sostenible. La contractació pública haurà de respectar criteris de justícia social i ambiental.
No volem una ciutat que es vengui el patrimoni urbà al millor postor. Volem institucions que recuperin el control democràtic de l’aigua, que impulsin mesures fiscals i urbanístiques que acabin amb l’especulació del sòl i fomentin polítiques energètiques i de transport ecològicament sostenibles.
Moltes d’aquestes iniciatives han estat defensades, des de fa temps, per moviments socials, veïnals i sindicals i per diferents espais polítics. Però no les podrem tirar endavant sense la implicació d’amplis sectors de la societat.
Rescatar la democràcia dels poders que la mantenen segrestada és un repte difícil, ambiciós, però al mateix temps apassionant. Exigeix la gestació de noves eines d’articulació social i d’intervenció política on es trobi la gent organitzada i la que comença a mobilitzar-se. La que porta temps lluitant i la que se sent estafada però anhela il·lusionar-se amb un projecte comú.
Per això impulsem aquesta Plataforma ciutadana. Per construir una candidatura de confluència amb vocació guanyadora, de majories. Una candidatura engrescadora, amb presència als barris, als llocs de treball, al món de la cultura, que ens permeti transformar les institucions en benefici de la gent.
No volem ni una coalició ni una mera sopa de lletres. Volem defugir de les velles lògiques de partit i construir nous espais que, respectant la identitat de cadascú, vagin més enllà de la suma aritmètica de les parts que els integren. Pensem que la nostra ciutat reuneix les condicions per fer-ho possible.
No hi ha una fórmula màgica per resoldre les dificultats que ens trobarem en el camí. Haurem de caminar preguntant i haurem de fer-ho sense por. Les millors experiències ens demostren que si ens organitzem a partir d’objectius i pràctiques concretes podem assolir fites que semblaven impossibles.
Malgrat la duresa de la crisi, s’ha obert una escletxa històrica que ni podem ni volem desaprofitar. Vivim temps excepcionals que exigeixen iniciatives valentes i creatives. Si som capaços d’imaginar una altra ciutat, tindrem el poder de transformar-la.
Et convidem el proper dia 26 de juny a pensar-ho plegats. Per nosaltres, pels que ens han precedit en aquest afany i pels que vindran. Ha arribat l’hora de demostrar que és possible construir una ciutat diferent. Ha arribat el moment de guanyar Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario