12/6/14

Mika Etchebéhère, miliciana y capitana del POUM



George Orwell va immortalitzà la revolució i la guerra civil espanyola amb Homenatge a Catalunya. Una de les heroïnes, entre moltíssimes abnegades dones anònimes, Mika Feldman de Etchebéhère (1902-1992) va convertir-se en capitana d'una de les columnes del POUM, amb molt bona relació amb la CNT.
La mítica revolucionària ha inspirat la película: MIKA, MI GUERRA DE ESPAÑA (Presenta el film un dels seus directors, en Fito Pochat)
El passi de “Mika, mi guerra de España” s’emmarca en LAT cinema, la nova programació cinematogràfica de Casa Amèrica Catalunya que a partir de setembre oferirà cada dijous la projecció d’un film llatinoamericà als Cinemes Girona de Barcelona. Horaris
Dijous 12 de juny: 19:30h. Sala: 2. Nacionalitat: Argentina. Durada: 80'. Versió: VO en castellà.
El film narra la trajectòria de dos militants marxistes argentins que van combatre en la guerra civil espanyola amb les Milícies del POUM.
Mika Feldman i el seu marit Hipòlit Etchebéhère van ser testimonis d’esdeveniments que van canviar la història del segle XX. Militants marxistes nascuts a l’Argentina, van emprendre un llarg viatge a la recerca de la revolució.
Junts van recórrer la Patagònia argentina, Berlín i París; però serà finalment a Madrid on trobaran la revolució que buscaven, quan el 18 juliol 1936 esclata la Guerra Civil Espanyola.
Mika es converteix llavors en l’única dona capitana de les forces republicanes, des de les Milícies del POUM i amb la CNT. La lluita desigual posarà a prova els seus valors i el seu compromís amb el que va somiar durant la seva joventut.
Mika ha explicat la seva pròpia història en un llibre; els directors Fito Pochat i Javier Olivera han dirigit el documental de títol homònim.

També hi ha la biografia de Mika novel·lada, "La Capitana", d'Elsa Osorio, Nuevos Tiempos. Ediciones Siruela, 211.
Presenta el film un dels seus directors, Fito Pochat.
MIKA, mi guerra de España - Trailer

No hay comentarios:

Publicar un comentario