27/1/16

“El veritable centre d’una història criminal és sempre la víctima”


A les portes de la setmana de BCNegra, Paco Camarassa, comissari de la mostra, envia un manifest contra la violència de gènere.
“Reclamem el protagonisme per a elles i, amb ell, la protecció que mereixen per ser la part més feble d’un conflicte”, tot seguint que les dones són “víctimes de la desigualtat entre sexes de la qual la violència contra les dones és la més cruel expressió”.
La novel·la negra ha aflorat des de fa uns quants anys aquesta xacra inherent a la societat patriarcal, on la desigualtat entre homes i dones és quelcom d’ancestral del domini de la dona per part de l’home. El masclisme del patriarcat actual campa per arreu. Els homes assassinen a les dones, ans no es genera alarma social. Les dones víctimes d’aquesta violència de gènere, masclista, son tractades en menyspreu i se les culpabilitza, des de tots els graons del sistema social.
Honora la capacitat crítica dels autors i autores exposar sense concessions aquesta realitat humana tant poc civilitzada, que posa en entredit la democràcia capitalista i les llibertats individuals formals.
Aquesta capacitat de copsar una situació quotidiana que hauria de ser intolerable, és ben diferent de molts altres autors que quan esdevenen escàndols masclistes com el de JSK (John Strauss Kahn), corren a vessar tinta per compadir a l’home agressor i a denigrar la dona víctima agredida, violada.
Saludo aquest manifest. És un toc d’alerta ha estendre en tots els àmbits de la societat.
Manifest dels festivals de novel·la negra contra la violència de gènere.
Va escriure Walter Benjamin que la construcció històrica es consagra a la memòria dels que no tenen nom. Es podria dir, aprofitant les seves paraules, que el gènere negre, en totes les seves formes i modalitats, normalment té un assumpte primordial: testificar el dolor dels qui sofreixen el crim, exposar-ho i aprofundir en el seu coneixement.
El veritable centre d’una història criminal és sempre la víctima. Com a lectors, conreadors i defensors del gènere negre, els sotasignats reivindiquem el paper central que correspon a la nostra societat a les dones que encara avui, entre nosaltres, sofreixen massa sovint violència. Dones de totes les edats, incloses ancianes i nenes, de la integritat de les quals disposen sense dret ni consciència homes de totes les edats també.
Reclamem el protagonisme per a elles i, amb ell, la protecció que mereixen per ser la part més feble d’un conflicte, d’índole personal, familiar o esdevingut d’una injustícia social o col·lectiva, i sempre, en últim terme, víctimes de la desigualtat entre sexes de la qual la violència contra les dones és la més cruel expressió. Parlem de les dones que sofreixen violència a les mans de les seves parelles o exparelles, 57 d’elles mortes en 2015; però també de les que per culpa d’aquesta desigualtat, social i de sexe, i de la desídia dels qui haurien de protegir-les, es veuen exposades a la trata, l’explotació i totes les formes insuportables de violència a elles associades, de les morts de les quals ni tan sols es porta el compte, per no haver-hi una reacció institucional proporcionada a la gravetat del crim.
Proclamem la necessitat d’una protecció efectiva, que no es quedi en normes, formulismes o declaracions amb bones intencions; que no supleixi amb ostentacions legals la insuficiència de mitjans policials, materials o d’assistència, quan no falten policies, ni recursos, per atendre necessitats menys peremptòries.
Per alguna raó casual, o potser no ho és tant, tots els que signem aquest manifest som homes. No arremetem contra el nostre propi sexe, no participem de cap generalització andròfoba ni demanem un acarnissament contra nosaltres mateixos. Només reclamem protecció eficaç per a elles, i que cessi la vergonya que per a tots representen els homes que no han après a respectar-les, als quals assenyalem, avui i sempre, amb el nostre rebuig més ferm i profund.
Pamplona Negra, FAN Festival Aragón Negro, Tiana Negra, BCNegra, Tenerife Noir, El vi fa sang, de L´Espluga de Francolì, Las casas ahorcadas, de Cuenca, Valencia Negra, Mayo Negro, de Alicante, Granada Noir, Semana Negra de Gijón, Cartagena Negra y Getafe Negro signant aquest manifest i es comprometen a fer, en cada festival, un acte contra la violència de gènere

No hay comentarios:

Publicar un comentario