14/3/15

Municipis de futur social i sobirà


La clau veïnal i social de les eleccions municipals del 24 de maig inclou uns aspectes nous que prefiguren un panorama polític molt diferent al que hem conegut fins ara.
La crisi econòmica i la depauperació dels serveis municipals en general, amb els socials en particular, fan necessari establir mesures d'emergència social amb plans de xoc en els serveis i el treball.
Els Ajuntaments estan ofegats econòmicament. Fer front a les necessitats vitals del veïnatge els empeny a rebel·lar-se de la tenalla financera que ha provocat l'estat i les Autonomies.
La concepció i valors republicans per l'autonomia municipal tenen cada dia més sentit. Això permet enllaçar amb tradicions glorioses de radicalitat democràtica i revolucionàries.
Els consistoris són hereus dels protagonistes de les juntes revolucionàries, o dels que varen proclamar la 2a República espanyola el 14 d'abril de 1931, inclosa la proclamació de la República catalana a l'Ajuntament de Barcelona per Companys, just prèvia a la de Macià des del Palau de la Generalitat.
Un segon aspecte que assenyala una perspectiva de futur és la confluència unitària establerta des del "Guanyem" amb la "Barcelona en comú" entorn de l'Ada Colau.
Avui mateix es presenta "Terrassa en comú" amb el suport de l'Ada Colau i de l'activisme PAH. Una experiència similar és a L'Hospitalet del Llobregat. Val a dir que la primera, segona i quarta ciutat de Catalunya, hagin coincidit amb la fórmula política no és pas una casualitat, sinó l'expressió  de resoldre una  necessitat política coent.
Sigui en Ajuntaments amb alcaldia de CiU o altres del PSC, cal un canvi complert: Consistoris amb alcaldes d'esquerres per aplicar polítiques per a la majoria ciutadana veïnal. El compromís amb les causes de la població treballadora marca un canvi de tendència, com a mesura per enfrontar-se a la crisi en totes les seves vessants, econòmica, democràtica participativa i de depuració de la corrupció regnant, i nacional de la sobirania política, val a dir republicana catalana.
Una tercera novetat és la campanya empresa per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI): un compromís de les candidatures per "Els Ajuntaments per la Independència". Ho enfoquen cap a les eleccions autonòmiques del 27 de setembre, perquè siguin un element de ruptura que porti a la constitució d'un Estat independent.
L'AMI avança la idea de constituir una Assemblea de Càrrecs electes per donar suport al procés d'emancipació nacional.
Un pla de xoc d'emergència social, una via constituent de legalitat de la sobirania catalana, cap a una república catalana, son necessitats socials i polítiques que necessiten la inclusió, el suport i el compromís de la majoria municipalista i ciutadana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario