21/3/15

El Comunicat de la Taula de partits obre pas a un inici constituent cap a Estat o República catalana


El capvespre del passat divendres dia 13 la taula de partits va emetre un comunicat sobre l'esborrany del Full de ruta que s'està treballant.
L'impacta va ser de tanta potència que el Comunicat en sí mateix ha esdevingut en un punt d'inflexió, com si ja fora la signatura del propi Full de Ruta.
La difusió del Comunicat l'ha convertit en un element polèmic que cadascuna força, en especial CiU, però també ERC, intenta interpretar-lo segons cada perspectiva política, enllà de la literalitat i contingut concret que expressa.
A la fi, per la repercussió pública aconseguida, així com pel seu contingut inclòs l'ordre que estableix, copsem que el Comunicat es configura en el destil·lat del full de ruta del procés de sobirania en que està immersa Catalunya.
Animo a tothom a fer-li una ullada calma i detallada. Convé destriar el què diu en concret, alhora analitzar el que cadascuna interpreta del què es diu, o considerar el què pot representar segons l'ús polític que se'n faci.
El Comunicat desenvolupa de manera ben positiva per EUiA el fer passos concrets efectius a partir de la "Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya" del Parlament de Catalunya del 23 de gener de 2013.
La Declaració de sobirania (85 vots a favor, 41 en contra i 2 abstencions) fou votada  per CiU (50 Sí), ERC (21 Sí), ICV-EUiA (13 Sí), CUP (1 Sí, 2 Abstenció), PSC (15 No, 5 Sí), PP (19 No), C's (9 No).
Em poso a disposició de tothom i de totes les assemblees que vulguin una apreciació de primera mà de la Taula, del Comunicat amb el seu contingut i del Full de ruta.
EUiA ho està tractant com cal i correspon en els òrgans de direcció. Tota decisió important com la del full de ruta de la Taula serà una decisió col·lectiva.
JJ Nuet.
La roda de premsa del coordinador general d'EUiA, JJ Nuet, va donar unes claus del què representen els continguts actuals, així com el que EUiA considera necessari per a progressar en la sobirania de Catalunya.
Segons el comunicat de premsa d'EUiA, JJ Nuet expressà: "Pel que fa als continguts d’aquest esborrany, Nuet ha posat en valor que aquest inclou els termes "República Catalana" i "procés constituent" i que preveu un referèndum com a única manera de culminar el procés. La República Catalana “no és una paraula, és tot un model de país que volem, amb una pota social, una pota democràtica, i una pota nacional”, ha recordat Nuet, que també ha explicat que el procés constituent és necessari “per redefinir aquest nou subjecte polític” que vol que sigui Catalunya."
Francesc Matas Salla

En nom dels membres de la Taula de les forces polítiques i socials per a l’Estat propi, comuniquem que, en relació al full de ruta, s’ha arribat a un principi d’acord sobre les següents bases:

1. Les eleccions del 27 de setembre han de servir de mecanisme legal per a conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític.
2. Un cop realitzades les eleccions, i en el cas que les forces sobiranistes obtinguin la majoria parlamentària, estructurar el procés en les següents fases:
     a/* Declaració solemne del Parlament de Catalunya de l’inici del procés que ens ha de dur a la constitució del  nou Estat o República catalana.
     b/* Iniciació del procés constituent.
     c/* Desplegament dels mecanismes de transició nacional i de les estructures d’Estat.
     d/* Culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya.

Així mateix, la Taula s’ha marcat l’objectiu que a finals del mes de març, se signi aquest document amb la voluntat que sigui un punt de partida obert perquè s’hi puguin integrar altres forces polítiques i socials.
Barcelona, 13 de març de 2015
CDC-RI, ERC, EUiA, MES, AMI, ANC, Òmnium.

No hay comentarios:

Publicar un comentario