1/2/16

Les escriptores i investigadores s’obren camí a la #BCNegra2016


Núria Cadenes guanya el Premi Crims de tinta amb “Tota la veritat” (La Magrana, RBA). Cadenes riu emocionada, mentre desgrana unes paraules, entre les que es va sentir: Bé, mai he matat a ningú ni ho volgut fer, a la novel·la no n’hi ha gaires de morts, és clar que alguns fets corresponen a realitats, però això sempre es diu, el cas és que per fer-ho creïble i digerible s’ha de diluir un poc la cruesa. És l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui li donà el guardó el dijous; Ada assenyalà la importància per la ciutat de la cultura amb la novel·la, el costumbrisme crític i àcid del gènere negra, la denúncia de la violència quotidiana i el cantó fosc barceloní.
Un començament ple d’alegria amb una Núria que flota d’abraçada a abraçada, encaixades i petons.
La BCNegra2016 desplega la foscor a plena llum. La gran diversitat d’actes es fonamenten en un fons social ben proper, on les autores i investigadores trepitgen ferm per quedar-se. Encara hi ha alguns debats on les dones són absentes, altrament es nota que la violència de gènere està completament tractada i denunciada en el gènere... negra. La majoria de debats inclouen autores. Aviat fins s’esmentarà a les dones com a grans mestres i protagonistes.
El Manifest dels Festivals de gènere negra en contra laviolència de gènere, es tracta de la masclista, és clar, si més no segons el Protocol de Benjin de la Comunitat internacional, és un nou pas en la denúncia d’aquesta xacra sistèmica.
Per copsar la floració d’autores tenim fins i tot una “culpable”. Això sempre és vital per descarregar consciències. Inclòs si despullem el concepte del llast ètic de la nostra cultura post grega romana, alimentat per la purificació material criminal de la Santa Inquisició.
Anna Maria Villalonga. Seria una bruixa, de les que diuen “Som les nétes de les bruixes que no van poder cremar!”, que llaurant i regant plena d’entusiasme vital, va tenir l’encert de fomentar un recull de relats negres de tretze escriptores (“El tretze és un bon número” escriu) en el llibre “Elles també maten”, Llibres del Delicte.
Les escriptores de Villalonga es troben en els debats de la BCNegra2016 amb nous llibres sota el braç. Paco Camarassa, Comissari de la Setmana negra barcelonina, està fent front a la misogínia omnipresent fins fa ben poc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario