29/4/15

L'ANC i Òmnium revifen el procés sobiranista amb la República Catalana


"No hi ha ningú", "el procés -el soufflé- està desinflat", "més, més, més!!!". Ara fem via cap a la República Catalana. La veu simpàtica i potent de Quim Masferrer, d'El foraster i abans Teatre de la guerrilla, va enlairar el clam del Palau Sant Jordi a l'acte #TornemAlCarrer24A de "Ara és l’hora", el 12 d'abril.
La República Catalana, sobirana i amb contingut social, és la fórmula política que l'ANC i Òmnium i l'AMI han adoptat per vestir i acolorir la ruptura democràtica de la independència. Cal oferir una expectativa de nova legalitat sobirana catalana, atractiva i útil a les necessitats de la immensa majoria de la població de Catalunya.
És prou clar que la població de Catalunya no es beneficia de les polítiques del govern de la Generalitat de CiU i del president Mas. Ans el contrari en surt completament perjudicada. Donar totes les culpes al govern de l'estat és una fal·làcia. CiU vota amb mans i orelles les pitjors mesures econòmiques del govern del PP al Congrés estatal. Tampoc CiU proposa alternatives a les directrius de Brussel·les de la UE i de la Troica.  
El suport que li dóna ERC al govern CiU es percep per bona part de la població treballadora com injustificable per la dependència als poders de la dreta catalana. El suport als Pressupostos, i al  president Mas, afebleix i dificulta la possibilitat real d'un canvi de lideratge.
EUiA va adoptar com estratègia política un projecte constituent per a Catalunya amb  la república catalana, lliurement federada, farà més d'un any i mig. Això vol dir que compartim l'actual proposta central de l'Ara és l'hora per fer "el país què volem".
El fet de que les entitats promotores i capdavanteres del procés sobiranista hagin centrat el moviment encaminant-lo a fer via per la república catalana és tot un goig. Farem camí junts i juntes.
El nou rumb establert a la 3a Assemblea de l'ANC, a Lleida, amb un Full de Ruta per la independència i la república catalana, que inclou un Parlament proclamat sobirà, l'ha expressat ben contundent amb la mobilització de la propera Diada de l'Onze de setembre, per fer de la Meridiana "el carrer major de la República Catalana".
Enfocar les municipals com si no tinguessin res a veure amb l'anhel popular per la sobirania i la independència és un error i una il·lusió funesta. Com es pot fomentar ruptura i canvi social sense ruptura i canvi democràtic constituent de sobirania catalana?
El plebiscit republicà que varen representar les eleccions municipals de 1931, amb l'intent de República catalana i la constitució de la II República espanyola, planeja pel 24 de maig, però s'acreixerà a les eleccions anunciades com anticipades del 27 de setembre.
El Palau Sant Jordi de l'Ara és l'hora va promoure la consciència de que és necessari i possible generar la força ciutadana popular suficient, majoritària i massiva, per concretar la legalitat sobirana a Catalunya amb la independència i la república catalana.
La feblesa rau en la necessitat de comprensió de que el lideratge polític ha de passar de les dretes a les esquerres. De la representació política de la minoria poderosa a la de la majoria treballadora sense el poder econòmic ni polític. De no ser així una part encara molt gran de la població es malfiarà -amb bon olfacte i sentit de l'orientació-  d'una independència per part de CDC, CiU i Mas i dels poderosos catalans.
A l'espai, front, bloc o entesa democràtica sobiranista hi pot haver-hi tothom, es necessitarà a tothom, ans el lideratge no pot ser els dels promotors i executors dels pressupostos retalladors i neoliberals, sinó des de l'esquerra amb vocació i compromís social.
La conducció de l'acte i els diàlegs varen ser contundents dels problemes i les necessitats del país. Tot un programa social.
Antonio Baños, de Súmate, va ser meridià. Va invitar a tothom a venir a casa seva a la Meridiana, per l'Onze de setembre, a fer el camí (des del carrer major) de la República Catalana, amb les necessitats de la gent humil i treballadora, la que parla en castellà i una munió de llengües d'aquest món, la que passa per Catalunya "i s'hi queda". Reivindicà la lluita veïnal i social. "Catalunya serà lliure si la vida dels catalans és digna".
Muriel Casals, presidenta de l'Òmnium cultural, va donar el to a l'entesa sobiranista cap a la legalitat republicana, malgrat el recel i les normes presidencials i del govern de la Generalitat d'ignorar, evitar o no donar rellevància a la proposta de república catalana. Casals senyalà referent als ajuntaments: “fer front a aquest repte exigeix disposar dels recursos justos i eliminar les traves que actualment posa l’estat espanyol, creiem que la nova República Catalana serà el millor instrument per resoldre aquestes qüestions d’ordre social”.
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, afirmà que “Sabem que construir la república catalana és el projecte més il·lusionant, innovador i més trencador i l’únic que té el futur garantit, perquè no hem de demanar permís a ningú per fer-lo possible”, ha explicat, per afegir que “cap govern ni cap estat podrà  aturar la democràcia, cap govern ni cap estat podrà impedir que els 27 S capgirem la història!”.
Necessitem a tothom per fer la república catalana. La farem. 
@assemblea .@ForcadellCarme: "La independència és l'oportunitat de canvi social que Catalunya necessita. No tenim alternativa" #TornemAlCarrer24A 

No hay comentarios:

Publicar un comentario