27/1/15

Aliances pel procés de sobirania, independència inclusiva del factor social, cap a la república catalana


Compartir o Competir ha estat la trobada oberta de L'Aurora i la FSSF per debatre les perspectives d'escenaris autonòmic i municipalista, davant la convocatòria de les eleccions anticipades pel 27 de setembre.
Activistes d'EUiA i fora d'EUiA hem reflexionat a viva veu, sobre la possibilitat de canvis polítics cabdals a l'hegemonia política catalana, als consistoris, i al Regne d'Espanya. La ruptura democràtica és una possibilitat concreta, amb una component social fonamental, així en les vessants a Catalunya i a l'estat espanyol.
En un primer bloc va haver-hi tres ponències de David Companyon (Procés de processos constituents i rupturistes, República catalana, Federació de Repúbliques ibèriques); Àngels Tomàs (L'experiència inèdita de Guanyem a Barcelona i a Catalunya); Francesc MS (Ruptura constituent, social i aliances); A banda Josep Ferrer va resumir concís el contingut del full de ruta dels partits, amb el procediment emprat en la seva confecció des del 9 N.
L'Aurora defensa a fons la via d'EUiA de la república catalana, la ruptura constituent, la complementarietat del full de ruta de sobirania amb el full de ruta social, amb una entesa unitària de les esquerres mobilitzades que expressin l'anhel de llibertat i les necessitats socials de la immensa majoria de la ciutadania.
Ara és l'hora de fer el país que volem. Ara és l'hora de les aliances pel procés de sobirania, independència inclusiva del factor social, cap a la república catalana.
Adjunto la ponència exposada a la trobada.
El què s'escau millor a la situació actual, en un context de crisi econòmica, amb una mobilització potent nacional, és què... Ja n'hi ha ben prou. 73 anys de predomini d'hegemonia burgesa: 40 de la dictadura franquista, amb 37 anys del catalanisme conservador de dretes (CiU), inclòs un parèntesi de 7 anys del tripartit entorn el PSC.
Mirem a Syriza, l'esquerra radical grega, veurem que és un exemple de coalició entre partits i moviments, un referent per un canvi d'hegemonia política i de ruptura a Grècia i a l'Europa de la UE.
Al nostre país hi ha la simbiosis popular ciutadana del fet nacional català, amb l'anhel de sobirania i el  clam per la independència, amb el factor social popular treballador. La bandera de la llibertat catalana expressa l'hegemonia política i institucional a Catalunya. La població treballadora ha votat més a CiU a les eleccions autonòmiques, i el PSC a les generals estatals i municipals. Aquest binomi s'ha trastocat al ser les forces referents CiU i ERC i la davallada del PSC. La Coalició ICV-EUiA està com entre dos focs. La CUP en alça, tot i uns límits a esbrinar amb les expectatives de Podemos/Podem.
La frustració en la reforma de l'Estatut ha radicalitzat qualitativament la consciència ciutadana i popular. El motor i símbol polític i mobilitzador en el nou escenari ha estat i és la sobirania i la independència. EUiA ho ha entès i s'ha situat bé amb l'orientació de República catalana - Ruptura democràtica - Projecte (i eleccions) constituents.
L'escenari d'oportunitat de ruptura és triple.
                a) Amb l'estat i de l'estat del Regne d'Espanya,
                b) amb la burgesia espanyola (representació PP) i el domini ideològic i polític i institucional espanyolista, i
                c) amb el predomini -hegemonia- de les classes dominants catalanes (representades per CiU).
A la població treballadora i les forces polítiques de les esquerres i revolucionàries ens cal arrabassar la bandera catalana en primer lloc de CiU, o de la seva refundació.
La ruptura, amb la independència i per la república catalana, necessita de la força popular, de la unitat mobilitzada catalana. Dins i fora de Catalunya. Val a dir la unitat de la independència i social. La unitat amb la població treballadora d'arreu de l'estat i amb els diferents pobles i nacions.
Moment somriures.
Cal una sobirania i independència inclusiva del factor social. Per això es necessita una gran entesa entre les esquerres. Tàcita i explícita. Tant als Municipis com a l'Autonomia, per passar a un Estat independitzat de República catalana. Des de la sobirania lliure en referèndum d'autodeterminació és com es poden establir les relacions convenients acordades per la ciutadania amb l'estat espanyol i Europa. Només una gran aliança entre les esquerres inclusiva del fet nacional i del factor social pot aplegar amb força unitària la població treballadora i la ciutadania per la sobirania i la independència, per l'estat i la república catalana.
Mentre es tracti des de cada component de les esquerres de sumar uns vots per ampliar l'espai institucional, no s'enfocarà el full de ruta complert, nacional i social.
Alternatives d'escenaris d'aliances de les esquerres:
                a) Aplegar indecisos, candidatura paraigües, ERC parla de guanyar 300.000 vots. Volen incorporar a sectors crítics del PSC, separats per la defensa de la consulta.
                b) Pol d'esquerres basat en lo social però fluix amb el compromís nacional, entorn a la sobirania i la independència. Es circumscriu a la coalició ICV-EUiA.
                c) acumular rupturisme, però descartant derrotar en l'actualitat l'hegemonia política de CiU. És la candidatura de ruptura constituent entorn la CUP.
                d) una candidatura que representi el procés de mobilització, inclusiva de la       Independència, sobirania, República catalana, entre independentistes, sobiranistes, federalistes pro independència i federalistes pro-consulta, amb incorporació d'un Full de ruta social de canvi de política econòmica i Pressupostos, acordat amb els sindicats. Amb la concepció de guanyar les eleccions, junt a un canvi de l'hegemonia política catalana perquè passi de la dreta (CiU) a les esquerres.
Qui no es planteja aliances com Podem/Podemos, de moment no forma part d'aquestes alternatives.
Les eleccions del 27 S seran després de les municipals. Les locals de maig determinaran i indicaran la relació de forces entre els centres industrials i el conjunt de Catalunya. La pressió sobiranista s'expressarà en regidories i consistoris. El mapa municipal quedarà fortament influït en la clau de la independència i la república catalana.
Plebiscitàries o Constituents. Les eleccions seran autonòmiques, convocades segons la llei estatal espanyola. Llei que ni CiU, ni al seu torn ERC, han volgut canviar. El contingut precís del 27 S, queda per determinar en funció de la mobilització, així de com evolucioni l'ANC. La Declaració d'Independència o l'inici de un  procés de sobirania constituent també formen part de la voluntat popular mobilitzada i organitzada.
A debat...
                Þ Canvi d'hegemonia de la dreta a les esquerres.
                Þ Sobirania i independència inclusiva.
                Þ Full de ruta sobirania i social.
                Þ Ruptura constituent per la República Catalana.
                Þ Aliança entre les esquerres que representi el procés de llibertat de Catalunya.

2 comentarios:

  1. Fem una passa endavant cap a la independència:

    Demanem d'unir forces dels catalans independentistes per aconseguir disposar, el més aviat possible d'un Banc de Reconstrucció i Reindustrialització que treballi per aixecar l'economia de la nova Catalunya Independent.

    Un grup de professionals de l'empresa, professors, periodistes, etc estem treballant al voltant del projecte www.CaixaCatalana.cat per aconseguir que la Generalitat derivada de les eleccions del 27 de Setembre del 2015 concedeixi immediatament una llicència bancària a una nova Caixa de Pensions, que es posi a treballar immediatament pel bé de les classes desafavorides de Catalunya.

    Tenim una gran massa d'estalvi a mans de catalans compromesos amb la independència. Aquest estalvi passaria immediatament a entrar a la futura Caixa Catalana per posar-se a treballar, de veritat, pel país i les seves classes més necessitades.

    Les necessitats de financiació que pateixen els autònoms, petits empresaris, agricultors, ramaders, comerciants i emprenedors en general trigaràn anys en equilibrar-se. És imprescindible que els catalans, amb les nostres mateixes forçes i estalvi canalitzem energies per solucionar-ho.

    En aquest moment demanem d'adherir-se a la campanya pro Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit per presionar al seu moment a la Generalitat i a Brusel·les per poder començar a donar petits crèdits durant l'any 2016.

    Si no ho fem els catalans mateixos, de baix cap a dalt, no ens ho farà ningú.

    www.CaixaCatalana.cat
    projecte@caixacatalana.cat
    Telfs: 902 362 066 / 651 686 500

    ResponderEliminar