21/4/19

Decàleg: Treball i recuperació econòmica


Decàleg de bases programàtiques de Sobiranistes · Eleccions generals del 28 d’abril del 2019


El dret a treballar amb un salari digne ha de ser un dret constitucional i una prioritat per a tot govern progressista.

La classe treballadora hem patit i continuem patint els efectes de les dues últimes reformes laborals, la del 2010 del PSOE i la del 2012 del PP, les quals han modificat diversos aspectes que ens han portat més precarietat i inseguretat, així com haver d’escollir entre ser precari o aturat. Després de 10 anys de crisis econòmica i tenint en compte que totes les dades macroeconòmiques son de recuperació, cal que aquesta també és traslladi als treballadors i treballadores. Actualment ens trobem en una situació nova amb persones que tot i estar treballant, són pobres; cal revertir-ho:

·         Derogació de les dues reformes laborals per retornar a les condicions i drets anteriors a aquestes; així com un nou Estatut dels Treballadors que garanteixi la protecció de les persones treballadores front la patronal.

·         Augment del SMI a 1.200 €/mes, recuperació del poder adquisitiu perdut en aquests anys, recuperació de les mesures socials així com el compliment dels acords signats entre Govern i agents socials amb augments salarials entre el 2% i el 3%.

·         Els contractes laborals han de ser majoritàriament fixes i utilitzar els contractes temporals com excepcions.

·         La jornada de treball de 35 h/setmana.

·         Rebutgem els falsos autònoms que hi ha sectors que han abusat d´aquestes situacions, com en el sector càrnic, o els riders. 


·         Apostem per la regularització dels serveis públics com el taxi, front les plataformes com Uber.

·         Impulsarem la creació de llocs de treball, especialment des dels serveis a la cura de les persones amb èmfasi a atendre a les persones en situació de dependència, tant en la llar, com fora; així com al voltant de les energies renovables.

Política industrial 

Apostem per una economia basada en el coneixement i la innovació, que ens presenta una balança comercial més equilibrada i una economia més robusta.

·         Defensem el canvi de model a les industries de l’automòbil cap a una nova indústria dels cotxes. Cal que la transició cap al vehicle elèctric sigui un fet i no deixi els treballadors i treballadores pel camí. L’avenç en les polítiques de mobilitat, la fabricació de bateries i la generació de valor afegit necessiten de dotacions econòmiques i planificades.

·         Posada en marxa d’una llei d’àrees d’activitat econòmica i polígons industrials que dibuixi un mapa de situació actual i determini les necessitats i potencialitats del territori.

Agricultura, ramaderia, pesca i medi natural

El territori està abandonat i despoblat. Es malmet les zones rurals i se les relega. Impulsarem:

·         Implementar serveix de qualitat i infraestructures arreu del territori de manera que s’avanci a la igualtat de les zones urbanes i rurals.

·         Sostenir la supervivència i la nova creació de petites i mitjanes explotacions que treballin productes de proximitat.

·         Fomentar un model que garanteixi la justícia en el preu dels productes agropecuaris.

·         Volem garantir viure en l’àmbit rural, per tant ha de disposar de tots els serveis i infraestructures inclús en les zones més despoblades.

·         Protegir el Delta de l´Ebre, derogació del Pla Hidrològic i una gestió pública de l´aigua.

·         Una política de pesca que conservi els fons marins i les costes, la gent que hi treballa i la pesca artesanal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario