4/4/18

Un front comú pels drets i llibertats fonamentals

Els esdeveniments es precipiten. Les mobilitzacions se succeeixen. La pressió per una alternativa política s’acreix. La investidura de nou president i formació de govern planteja les distintes possibilitats polítiques.
En el fons rau una diferenciació bàsica. O cercar les maneres innovadores per avançar en constituir un estat independent i una república, o donar la lluita per perduda per sotmetre’s a l’Estat monàrquic del règim constitucional de 1978 amb l’article 155, que neguen el dret a la lliure decisió.
És clar que aquestes línies estratègiques no poden ser lineals ni pures ni rectes.
L’Estat ha aguantat l’embat de la democràcia republicana catalana. També la impressionant vaga feminista 8-M i la mobilització pensionista. Tanmateix la crisis política autonòmica, junt a la crisi econòmica i social, comporten que el govern del PP no disposi de seguretat en suports per aprovar els Pressupostos generals. El PNBV li nega els seus vots imprescindibles.
La democràcia catalana ha situat amb força ciutadana inaudita la seva votació i lliure decisió l’1 d’octubre. Però encara li manquen forces, sobretot d’alternativa, un estat major cívic polític i aliances, per aplicar i resoldre les seves aspiracions d’emancipació nacional; sigui per la via de garantir un diàleg i negociació amb l’Estat, sigui per la via dels fets consumats.
Totes les reflexions, debats, diàlegs i punts de vista són necessaris per generar noves condicions que permetin resoldre democràticament la crisi de l’Estat, així com la voluntat sobirana republicana catalana.
El cas va de que el divendres 23 l’Estat a través del Tribunal Suprem engoleix cinc nous presos i preses: Forcadell, Turull, Rull, Bassa i Romeva, també Rovira exiliada. Manifestacions potents i convençudes al vespre que no preludien sentiments de retirada o derrota.
Dissabte el matí en el Parlament, Domènech obre la ma de CatECP per un front transversal i democràtic.
Iceta, a la mateixa sessió parlamentària, des del seu cinisme educat i simpàtic, obre una petita escletxa a deixar els blocs, se suposa en referència al Bloc 78/155 que el seu partit, i ell mateix, han permès que colpís Catalunya. Ho fa amb un cant de sirena malèvol per participar d’un govern transversal o de concertació davant la situació excepcional.
Noves manifestacions el diumenge a la tarda. El moviment no es considera gens simbòlic.
A la nit declaració del president del Parlament, Torrent, afirma que ‘s’està segrestant la voluntat del conjunt del poble de Catalunya expressada a les urnes... ‘I cap jutge, ni cap govern, ni cap funcionari té la legitimitat per cessar, i encara menys perseguir, el president de tots els catalans’, segueix amb he fet ‘una crida a la creació d’un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats i els drets del país. Un front que tingui traducció a la societat civil i que fins i tot pugui arribar a cristal·litzar a les institucions’, ‘ahir vaig emplaçar a tothom a fer aquest front comú pels drets i llibertats fonamentals’.
JJ Nuet insisteix en la defensa d’un front social i democràtic, afegint-hi la imprescindible incorporació de les polítiques socials, doncs hi ha una part de la població que qui ho resolgui és a qui donarà el seu suport.
Dimarts es forma l’Espai Democràcia i Convivència. Aplega a tot d’entitats junt amb l’ANC, Òmnium, CCOO i UGT. El Manifest és una declaració d’intencions que tothom pot subscriure, tot i que li manca proposta concreta davant els aspectes pràctics del què està passant. El que és important és que convoca una gran manifestació pel 15 d’abril contra la política repressiva.
Anem a pams. El denominador comú de la defensa de la democràcia, que esmenta en JJ Nuet, no és la definició de ser o no ser independentistes, sinó la perspectiva constituent republicana, fonamentada i legitimada en la mobilització, votació i decisió de l’1 d’octubre.
És des d’aquest anhel pregon popular que ens cal i és vital ‘repensar els punts en comú’.
Aquest poble ja ha viscut la proclamació municipalista de la II República de 1934, que no va acceptar la república catalana. Ha experimentat el nou intent fallit de 1934. Ha vist com l’aspiració antifranquista republicana quedava ofegada i estafada en una monarquia amb molta incrustació franquista. Ara sabrà com fer-ho per superar l’autonomia fracassada i cercar el camí del procés constituent republicà.
L’avenç democràtic és el que pot treure’ns el 155, la intervenció de la Generalitat, alliberar els presos, aconseguir el retorn de les persones exiliades, garantir l’escola, cultura i llengua catalana, tot això amb la recuperació de les lleis socials anul·lades pel TS, unes polítiques socials que uneixin a la població treballadora amb la causa republicana, i sens dubte, amb un tomb a la igualtat de gènere i els drets universals que demanda la vaga feminista. Ras i curt, futur republicà.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario