20/4/18

Aires d’innovació municipalista

Guanyem Badalona.

Els aires són propicis per fer un tomb vers uns municipis que oxigenin l’enterbolit panorama català.
L’exitosa manifestació del diumenge 15 d’abril fomenta aquesta tendència a les enteses de fonaments democràtics, inclusives de les llibertats, les perspectives republicanes i els anhels de lliure decisió, inclosos els nacionals.

La convocatòria de la Crida per la democràcia (ANC, Òmnium, CCOO, UGT i altres entitats), que aplegà el suport actiu unitari dels CDR, ha obert noves perspectives per escenaris unitaris democràtics, socials i republicanistes.

Unes expectatives innovadores serien combinar en un algoritme el municipalisme del canvi, el compromís amb la convivència ciutadana i la diversitat, així com en les necessitats i visions socials i feministes de la ciutadania i els barris, les imprescindibles re-municipalitzacions de serveis bàsics, junt a la defensa de les llibertats democràtiques, les perspectives d’esquerres i republicanes.

Val a dir uns governs municipals que estenguin la concepció de DDHH i serveis universals a cada rajola, espai i activitat de pobles i ciutats.

Compromís per Cerdanyola.
Resulta obvi que aquestes idees formen part d’un horitzó possible a l’abast de la mà, si més no el posar-hi fil a l’agulla.

El rebuig de la consulta sobre la proposta municipalitzadora que impulsa Aigua és vida, amb el suport de 26.000 signatures a la ciutat de Barcelona, és un greuge a la ciutadania i a la ciutat. És una imatge a foragitar d’uns municipis que adoptin ulleres cíviques de la majoria popular.

Un algoritme municipalista amb els elements esmentats exclou d’antuvi les tendències, entitats i partits que formin part o donin suport a la Fiscalitat que ofega els municipis de la llei Montoro, a la Intervenció de Catalunya i a l’article 155.

S’objectarà que uns acords d’esquerres haurien de permetre incloure el PSC. Cert, seria el més convenient, però això és una decisió del PSC, segons les polítiques que decideixi donar suport i impulsar. No hi ha compatibilitat o complementarietat possible entre escanyar els municipis i defensar la Hisenda municipal. Similar esdevé entre el 155 i els DDHH; o la Intervenció de la Generalitat i uns municipis catalans.
Resulta engrescadora la iniciativa de la primera trobada oberta de sis candidatures municipalistes de l’àrea metropolitana de Barcelona, el 26 de maig a Badalona.

Guanyem Badalona en Comú, Decidim Ripollet, Compromís per Cerdanyola, Alternativa d’Esquerres per Badia, SOM Gramenet i Sant Adrià en Comú impulsen una jornada de debat i reflexió segons el comunicat que han acordat.

Les sis candidatures exposen que volen ‘crear un espai de reflexió, debat i coordinació davant el repte de les municipals del 2019 en clau d’esquerres i republicana’. ‘L’espai es planteja establir una col·laboració intensa i de base amb candidatures municipalistes àmplies de l’entorn dels Comuns, la CUP i ERC que s’estiguin configurant a la resta del país en clau republicana i d’esquerres. La seva voluntat és articular una estratègia àmplia amb tots aquells sectors que volen plantar cara a les polítiques d’austeritat  i l’autoritarisme de l’Estat espanyol, avançant en justícia social i radicalitat democràtica’.

Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario