13/4/18

87è Aniversari republicà

La proclamació i instauració de la II República Espanyola del 14 d’abril de 1931 és un aniversari trufat de lliçons.
 
87 anys després ens és útil esbrinar què ens aporta, avui en dia de l’any 2018, l’esdeveniment revolucionari que va trastocar la monarquia espanyola en un Estat republicà.

Esbosso algunes notes acotades, ben lluny de ser exhaustives.

La República vingué i es proclamà des dels Ajuntaments, quan guanyaren per golejada les forces republicanes.

El règim monàrquic s’esfondrava per moments. La Restauració borbònica no resolia la seva crisis continua. Una fallida que ni l’estament militar es va atrevir a sostenir donat el fracàs de l’experiència dictatorial amb Primo de Rivera i el monarca Alfons XIII.

L’Estat i el govern republicà eren fruit de la revolució popular i de les llibertats democràtiques que es volien instaurar, alhora que foren de natura i constitució burgesa. 

L’any anterior s’havia preparat i compromès l’alternativa política republicana amb el Pacte de San Sebastià. El moviment democràtic disposava d’una estratègia, una proposta i una direcció política definida a tot l’Estat.

Eibar i Catalunya varen ser les pioneres. A Catalunya la proclamació republicana municipalista va tenir un to d’emancipació nacional. Fou de la ma de l’alcaldable electe barceloní. 

Lluís Companys hissà la bandera republicana des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona. Companys va ser el primer en proclamar ‘la República catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica’. 

Seguí Francesc Macià, des del balcó de la Generalitat, que proclamà la república amb fórmules diverses: ‘la República Catalana dins d'una federació de Repúbliques ibèriques’, ‘La República Catalana dins la República Federal Espanyola’, i ‘l'Estat Català, que, amb tota la cordialitat, procurarem integrar a la Federació de Repúbliques Ibèriques’. 

Al cap d’unes hores es proclamava a Madrid la República Espanyola. Constituït el govern provisional republicà no va acceptar la proclamació republicana catalana, tampoc la federalitat ni la confederalitat estatal ibèriques. El 17 d’abril Macià cedia, obligat, un pacte amb el govern provisional estatal en el que es reconvertia l’Estat català en Generalitat dins l’Estat de la República Espanyola.

Avui hi ha celebracions de l’aniversari republicà arreu. Alhora es percep molta desmemòria històrica.

En una dècada que el moviment de la democràcia catalana, sobiranista i independentista, ha situat a la pell de brau la voluntat de decidir i executar la república, en concret l’estat republicà català, convé recuperar que el trànsit de la monarquia a la república no es va fer el 1931 en una continuïtat legal constitucional, sinó precisament en discontinuïtat.

La instauració republicana va ser una ruptura de la legalitat monàrquica i de la dictatorial republicana. La nova constitució republicana espanyola va consumar el que assimilaríem a un acte cabdal d’unilateralitat, desobediència i rebel·lió. El diàleg i pacte amb el rei Alfons XII, va ser en tot cas per permetre deixar-lo fugir pel port de Barcelona.

A hores d’ara manca el pacte, aliances i proposta conjunta d’alternativa política republicana. Resulta necessari la concreció i aliances amb les forces democràtiques i amb disposició republicanista a l’Estat. Cal una coordinació i direcció de les diverses forces, entitats i organismes que feren tant l’1 d’octubre com el 3-O.

Demà diumenge 15 hi ha una gran manifestació unitària. És una mostra que el moviment popular es manté vigorós, així com que l’acció conjunta és possible i enforteix.

Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario