3/11/17

Bloc unitari republicanista


El candor del republicanisme català madura en consciència política davant de cada embat del moviment.
La proclamació republicana per part del Parlament va ser immediatament contestada pel govern estatal del PP, amb la pressió de Ciutadans i el suport del PSOE-PSC, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
De fet les prohibicions i bloqueig del govern de l’Autonomia, ja havia començat el 20 de setembre i l’1 d’octubre. Tanmateix es fa un nou salt amb la suspensió del govern, president i consellers/es, acompanyat de la imposició d’una presidenta a distància, i d’unes eleccions autonòmiques.
Com si aquestes mesures no fossin aclaparadores en un estat de dret, ahir es va empresonar a Madrid, els consellers i conselleres citats a declarar a l’Audiència Nacional.
L’alcaldessa Ada Colau va aixecar la veu per reclamar la llibertat de les persones conselleres. Colau reclamà que Puigdemont és el president legítim de Catalunya, fent la proposta de formar un front comú per la necessària mobilització.
Arreu de Catalunya es va mobilitzar la població per la llibertat dels presos polítics, els del govern i de Jordi Sànchez i Cuixart, de l’ANC i Òmnium respectivament. Malgrat la inacció governamental un cop proclamada la república, no es detecta reflux ciutadà, altrament es mostra una població amatent i potent. Del moviment  sorgeix vitalitat i lucidesa que cerca les maneres de pressionar i generar l’inici constituent republicà.
Les propostes que més entusiasme van fomentar, a la manifestació del Parc de la Ciutadella de Barcelona, varen ser la mobilització continua fins la llibertat dels presos polítics, la defensa de la legitimitat del vot de l’1 d’octubre i l’avenç en la república catalana. La participació a les eleccions va ser com un ressò de noves fites a aconseguir.
L’estratègia de l’Estat es centra en la supervivència del règim del 78 amb el Regne. La unitat de la nació espanyola i de la constitució estatal són els elements vitals que exclouen el dret a l’autodeterminació. El Regne caduc pretén ofegar les temptatives republicanes, amb el raonament de que no hi ha ni pot haver legitimitat constituent catalana.
Les eleccions del 155 imposades per l’Estat, no són ni lliures ni democràtiques, disposen de menys garanties democràtiques que les existents l’1-O. La prova és el bloqueig de la Generalitat, la suspensió de fet del Parlament i els empresonaments del govern i líders del moviment ciutadà,
Descartada la possibilitat de fer un boicot a aquestes eleccions, fora convenient que la idea de front comú s’estengués alhora com a concepte unitari de mobilització en general, inclòs el terreny electoral.
La legitimitat fonamentada amb el vot i mobilització 1-O i 3-O s’enfortiria amb un acord unitari bàsic de les entitats ciutadanes, ANC, Òmnium, organismes del moviment 1-O com els Comitès de defensa del referèndum o de la república, les escoles i la Taula per la democràcia, les diferents organitzacions polítiques. És moment avinent perquè es constituís i funcionés l’Assemblea càrrecs electes impulsada per l’ANC.
L’acord unitari d’entesa ciutadana podria configurar-se entorn la consecució de la llibertat de les i els presos polítics, l’anul·lació i retirada de les mesures del 155, uns elements socials i econòmics bàsics per què el gruix de la ciutadania si senti representada, la defensa clara de l’1-O i el moviment popular que l’ha fet possible, l’avenç de l’inici constituent per la república catalana.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario