3/11/17

La democràcia catalana està en una cruïlla


El moviment ciutadà reflexiona i tempteja les forces i alternatives. O fa un salt endavant amb una nova acumulació de forces per l’inici constituent construint una república, o la mobilització immensa i la legitimitat aconseguida l’1-O pot quedar dividida, i fins i tot derrotada.
 
El divendres 27-O fou memorable. A proposta del president Puigdemont el Parlament assumí els resultats del referèndum 1-O: votà la declaració d’independència i proclamà la República Catalana. 

L’alegria desbordada va devenir en inquietud quan el vespre, el dissabte i el diumenge el govern de la república proclamada no exercia. Ni una decisió per iniciar el camí constituent, ni per defensar-se de l’Estat, ni per exigir la llibertat d’en Jordi Sànchez i Cuixart empresonats. 

El govern de JxSí no va estar a l’alçada del que la pressió inaudita popular li havia conduit a realitzar. El vertigen s’imposa just quan s’iniciava la ruptura constitucional amb el règim de 1978.  

Incredulitat, desassossec i incomprensió són els sentiments que s’estengueren arreu. Aquest estat d’ànim, o de consciència, no produïren frustració o desànim, en tot cas s’encenia una ràbia, que evolucionava tot seguit a cercar explicacions i motius per seguir la lluita en escenaris avinents o si calia adversos.

Mentre, el govern estatal desplegava la seva versió de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El govern del PP de Rajoy suspèn el govern català, president, actuació governamental i representants legítims de Catalunya. Alhora imposa unes eleccions autonòmiques pel 21 de desembre amb les que dissolt el Parlament. Ciutadans i PSOE donen suport a aquestes mesures contra l’Autonomia i llibertats de Catalunya. 

Alcaldes i alcaldesses.
És vital assimilar que la legitimitat republicana cal guanyar-la amb la mobilització popular i institucional. Les escoles mobilitzades, els comitès de defensa del referèndum o de la república, la Taula per la democràcia, l’ANC i Òmnium, són les entitats i organismes que poden bastir, des dels fonaments ciutadans, la perspectiva republicana. L’Assemblea de càrrecs electes impulsada per l’ANC és un altre organisme que necessita activar-se. 

Denunciem que les eleccions del 21 D, convocades per l’Estat a Catalunya, emparat en el 155, tenen menys garanties democràtiques que les existents l’1-O. El 21 D pretén dividir el poble català, separar els sectors sobiranistes, independentistes i republicans, en fi, derrotar la mobilització popular que ha fet eclosió amb el referèndum i la proclamació republicana.

Malgrat hem considerat la possibilitat de fer boicot a aquestes eleccions del 155 estatal, el decantament pràctic popular, de les entitats ciutadanes i forces polítiques, va en el sentit de participar el 21 D. Per tant ens plantegem convertir-les en una nova fita, en la que derrotar electoralment el bloc constitucionalista, unionista, monàrquic i el bloqueig estatal, per obrir l’escenari constituent de construcció republicana.

El que convé a la rebel·lió és aconseguir un bloc civil i polític, tipus front ampli uruguaià, que representés i fora referent de l’1-O republicà i 3-O sobirà. Una entesa o aliança ciutadana per la república catalana

Una entesa centrada en la llibertat dels Jordis i presos polítics, retirada del 155, mesures socials i econòmiques acordades amb els sindicats, salari mínim, renda garantida, anul·lació de la reforma laboral, garantia de sobirania i poder municipals sense lleis Montoro, habitatge social, aplicació les lleis que el Tribunal Constitucional va derogar, hisenda i impostos propis, una Caixa ciutadana pública. En fi, concreció de la perspectiva republicanista. 2 de novembre de 2017

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario