29/5/14

L'Ajuntament de Barcelona trenca la convivència ciutadana amb l'enderroc de Can Vies



"L’Ajuntament ha de ser conscient, però, que la decisió de desallotjar el Centre i, sobretot, l’enderroc de l’immoble -per deixar un solar buit allí on hi havia una intensa vida associativa- han arruïnat qualsevol confiança..." expressa la FAVB.
L'efecte #PrimaveraSants2014 és la punta de l' iceberg que colpeix els barris i veïnatge de Barcelona. La llista de greuges és una ombra molt allargada i terroritzadora.
Contra totes les violències i aldarulls, clama el batlle Xavier Trias de CiU. Som contra tota violència repeteixen com lloros i ressò els altaveus de masses representants del municipi i nacionals. 
"Si, davant dels primers símptomes de conflictivitat, les administracions dimiteixen de les seves responsabilitats i se’n remeten a la força, Barcelona esdevindrà ingovernable", planteja la FAVB amb una òptica compromesa amb la convivència veïnal.
Sants Can Vies dóna noves claus per posar tot l'esforç que sigui necessari per foragitar de l'alcaldia de Barcelona a Trias i a CiU, així com les polítiques destructives de la convivència ciutadana, molt relacionades amb els negocis del Port, del Passeig de Gràcia, l'Aeroport i el robatori de l'espai i els drets públics. La Ciutat i els Barris han de començar a guanyar amb un efecte #PrimaveraBarcelona 2015.

Mentre Manel Prat anunciava, ahir al vespre, la seva dimissió, els disturbis desfermats a Sants pel desallotjament de Can Vies s’estenien per diferents barris de la ciutat. La renúncia de Prat -que la FAVB, igual que nombrosos moviments i col·lectius, exigia des de la mutilació d’Ester Quintana al final de la jornada de Vaga General del 14-N de 2012- es produeix l’endemà de les eleccions europees i un dia abans que el Parlament reprovés el director de la policia. Molt probablement, no hi ha relació de causa a efecte entre la caiguda de Prat i els últims esdeveniments. Prat era, des de feia mesos, un cadàver polític, mantingut artificialment al seu càrrec en pro de l’estabilitat governamental. La coincidència, però, és plena de simbolisme.
Govern i Ajuntament s’equivocarien si llegissin els fets d’ahir superficialment, com si només es tractés de l’expressió radicalitzada del descontentament de determinats col·lectius. I encara més si ho volguessin entomar com un problema d’ordre públic. El mapa d’aquestes manifestacions s’assembla massa a la geografia de les desigualtats i les injustícies que estan trencant Barcelona per no veure-hi el símptoma d’un profund malestar social. Ja no es tracta només del conflicte de Can Vies, de la reivindicació de l’Harmonia o de temes puntuals. Aquest vent de revolta anuncia una llevantada.
El Conseller Espadaler diu que s’han traspassat “línies vermelles” a causa del comportament violent d’alguns manifestants. No serem nosaltres, sempre partidaris d’accions reivindicatives democràtiques, pacífiques i massives, qui encoratjarem cap acció agressiva, ni ens mostrarem condescendents amb cap destrucció de mobiliari públic. Ans al contrari: el moviment veïnal és qui més s’esforça per donar una expressió cívica a les legítimes protestes dels barris. Dissortadament, és el Departament d’Interior qui ha traspassat massa vegades aquestes ¨línies vermelles”: amb les pilotes de goma, amb la mort de Juan Andrés Benítez... a Sants mateix aquests dies. Hem vist amb profund desgrat cremar una furgoneta de TV3. Però no ens ha dolgut menys veure com agents de la BRIMO destrossaven els vidres de la “Directa”... i el Departament, seguint el seu costum, negava els fets. Vet aquí per què el veïnatge de Sants, més enllà de la seva afinitat o no amb la filosofia del Centre Social de Can Vies, fa sonar les cassoles contra l’actuació dels Mossos. Vet aquí per què estem davant d’un problema eminentment polític, que no es resoldrà amb destacaments policials corrent d’un barri a l’altre.
Calen gestos, gestos creïbles per part de les administracions públiques, si es vol reconduir la situació. Cal retirar els desplegaments policials massius que generen tensions als barris. Cal mirar de reobrir la interlocució amb el col·lectiu de Can Vies.
El moviment veïnal sempre està disposat a establir ponts i facilitar contactes.
Alternativa Jove a la Pl. de Sants*.
L’Ajuntament ha de ser conscient, però, que la decisió de desallotjar el Centre i, sobretot, l’enderroc de l’immoble -per deixar un solar buit allí on hi havia una intensa vida associativa- han arruïnat qualsevol confiança i haurà d’esmerçar molts esforços per restablir-la. I cal també que l’Ajuntament atengui demandes raonables i fonamentades dels barris, com ara la gestió del Casal de Barri de Sant Andreu. Més enllà, cal prendre consciència de la greu situació que viuen els barris de la ciutat. Si, davant dels primers símptomes de conflictivitat, les administracions dimiteixen de les seves responsabilitats i se’n remeten a la força, Barcelona esdevindrà ingovernable.
La FAVB dóna suport a les diferents protestes que s'estan convocant a nombrosos barris, i crida a participar-hi de forma determinada però en tot moment responsable, per tal de concitar l'adhesió del veïnatge. Barcelona, 28 de maig de 2014

Avui més que mai tots som CanVies. 27/05/2014 - 15:14. Reproduïm el comunicat de l'Associació de Veïns i Veïnes del Centre Social de Sants, al qual dóna suport la FAVB.
* (de dreta a esquerra) Enric Aragonès d'Alternativa Jove, Lorena Vicioso i Sara Vilà, diputades d' EUiA i ICV respectivament, ahir dimcreces en solidaritat amb Can Vies a la Plaça de Sants de Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario