11/12/19

Diàleg del sobiranisme republicà: Convenció 14D

El dissabte 14 de desembre s’enceta una experiència inèdita de diàleg dins el sobiranisme a Catalunya. L’esdeveniment col·lectiu és la Convenció republicana del sobiranisme progressista. La concepció de les aportacions va destinada a contribuir a una estratègia unitària republicana que enfoqui els escenaris de futur per l’Amnistia, República i Autodeterminació.
 
El sobiranisme de matriu republicana transcendeix els segments socials de la ciutadania, les entitats, organismes i partits; s’estén des de les opcions independentistes, socials, rupturistes i revolucionàries internacionalistes a les més dretanes del catalanisme, o fins el federalisme de lliure adhesió defensor del dret d’autodeterminació, el de decidir sobre tot i de realitzar el referèndum. 

La voluntat d’aconseguir un procés constituent republicà va acompanyat del rebuig a la monarquia i a una Constitució que malmet la lliure decisió sobirana i el dret a l’autodeterminació.

Un Manifest emmarca la Convenció 14 D: “Ens marquem com a perspectiva la construcció de la República Catalana sobirana, social i democràtica, per via democràtica no-violenta, en el marc d’una relació fraterna amb el conjunt de pobles d’Espanya i d’Europa”.

El diàleg, la reflexió i les propostes d’escenaris s’endreçaran entorn de 3 eixos: Llibertats republicanes, Drets universals i Estratègia unitària republicana. 

23 entitats i organitzacions formen l’equip impulsor de la Convenció 14 D; vint-i-set entitats participaran al diàleg col·lectiu. Hi haurà 24 ponències del ventall de les opinions diverses del conjunt del sobiranisme, distribuïdes en els tres eixos esmentats, en sessions de matí i tarda, inclòs les aportacions de totes les persones participants. 

Estem immersos en una crisi estructural estatal, democràtica i social, amb una involució autoritària que escapça i limita els llibertats fonamentals; un regne de la llei mordassa ara també en el domini digital. La pressió ultradretana expressa una essència d’aquest estat insostenible ni reformable.

Les últimes eleccions, les quartes en quatre anys, han situat un escenari de les forces polítiques que van posar-se d’acord en foragitar a Rajoy i el PP del govern. Entre elles les nacionalistes i independentistes que reclamen com a condició vital el poder votar i decidir en referèndum, val a dir l’exercici del dret a l’autodeterminació. Un factor de crisi punyent són els presos  i preses polítiques i les persones exiliades. Amnistia i llibertat són part de qualsevol acord polític.

El PSOE i PSC acaben de fer un comunicat amb ERC on ‘s’han reafirmat en que hi ha un conflicte polític i que l’hem de resoldre políticament’. Tanmateix per aconseguir la investidura a la presidència i que hi hagi govern resulta imprescindible el diàleg entre governs, sense condicions limitatives, tant en els aspectes socials, democràtics, feministes, municipalistes, climàtics, repressius de llibertat presos/es i el referèndum des del dret a l’autodeterminació.

El conflicte de l’Estat amb Catalunya seguirà amb nous episodis fins que hi hagi una resolució democràtica de llibertats i de decisió ciutadana sobre el moll de l’os de la independència, el procés vers un nou Estat i el tipus de relació amb l’Estat espanyol. 

Un animem a participar al diàleg del sobiranisme republicà. Inscriu-te al web ‘Convencio14D.cat’. 5 de desembre de 2019

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario